Syksyn pohjoismaisten elokuvien sarja on varmistunut. Näemme kriitikoiden ja festivaalien palkitsemia elokuvia Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta vuosilta 2016 – 2018.  Se mitä valkokankaalla kohtaamme avautuu myös Pohjolaa laajemmalle ja tutkii koskettavalla tavalla ihmisen ulkoista ja sisintä. Elokuvissa  ylitetään ja kohdataan rajoja monessa merkityksessä.

Sarjan järjestää Walhalla ry, Svenska nu, Pohjola-Norden ja Pohjoismainen kulttuuripiste. Kino Tavast ry toimii paikallisjärjestäjänä. Lisätietoa täältä ja www.walhalla.fi

Näytökset järjestetään Museo Militarian elokuvasalissa paitsi 8.10. Bio Rexissä. Näytöksiin voi ostaa 20 €:n sarjalipun (suositus). Yksittäiset liput maksavat Militariaan 5 € ja Bio Rexiin 7 €. Militarian näytöksiin myydään lippuja ovelta ennen näytöksiä. Sarjalippuja voi ostaa ennakkoon Taiteiden yön elokuvatapahtumassa 24.8. Verkatehtaalla. Elokuvista julkaistaan yksityiskohtaisempia tietoja ennen näytöksiä.

ma 3.9. klo 18 Museo Militarian elokuvasali, Vanhankaupunginkatu 19
Victor Ericsson, Mansikkamaa/Jordgubbslandet (Ruotsi 2017). 93 min. K/F12.

15-vuotias Wojtek on tullut vanhempiensa kanssa Puolasta Ruotsiin tekemään töitä mansikanpoimijana. Tilalla hän tutustuu maanviljelijän tyttäreen Anneliin. Vaikka marjanpoimijoiden ja paikkakunnan asukkaiden välillä on huomattava statusero, nämä kaksi alkavat tavata toisiaan salaa.

Elokuva on rakkaustarina, joka toimii realistisena, ja siksi myös epämukavana muistutuksena siitä, kuinka kohtaamme toisemme, ja kuinka erilaiset lähtökohdat ja tulevaisuudennäkymät meillä voi olla. Elokuva on kriitikkojen ylistämä sekä Ruotsissa että Suomessa ja sitä on verrattu Roy Anderssonin läpimurtoelokuvaan Eräs rakkaustarina.

********************************************************************

ma 8.10 klo 18 Bio Rex
Iram Haq, Mitä meistä puhutaan/Hva vil folk si (Norja 2018) 106 min. K/F16.

Oslossa asuva 16-vuotias Nisha (Maria Mozhdah) elää kaksoiselämää. Kotona perheen kesken hän on kunniallinen pakistanilainen tytär, mutta kodin ulkopuolella hän viettää tavallista norjalaisteinin arkea. Kavereiden kanssa hengaillaan, käydään bileissä – ja ihastutaan.

Nishan kaksi elämää törmäävät, kun isä (mm. Piin elämästä tuttu Adil Hussain) yllättää hänet poikaystävän kanssa. Isä kantaa huolta perheen kunniasta ja tekee dramaattisen päätöksen: Nisha lähetetään heti asumaan sukulaisten luo Pakistaniin, missä hän joutuu sopeutumaan vanhempiensa kulttuuriin itselleen täysin vieraassa maassa.

Mitä meistä puhutaan on palkitun ohjaaja-käsikirjoittaja Iram Haqin omiin kokemuksiin pohjautuva väkevä draama rohkeasta nuoresta naisesta, jonka on etsittävä oma polkunsa kahden kulttuurin välissä. Elokuva on ollut kotimaassaan yleisömenestys ja palkittu lukuisilla festivaaleilla ympäri maailmaa.

Otteita elokuvan arvioista

“Säteilee aitoutta ja välittömyyttä” – Variety
“Loistava, vivahteikas elokuva” – Now Toronto
“Yhtä täynnä riemua, rakkautta ja inhimillisyyttä kuin hyytävää jännitystäkin” – The Film Corner
“Hienovaraisen tunteikas ja yllättävä joka käänteessä” – The Globe and Mail
“Provokatiivista ja latautunutta materiaalia käsitellään kypsästi ja itsevarmasti” – Screen International

Muualla verkossa:
facebook.com/hvavilfolksi/

*********************************************************************

 

ma 5.11. klo 18 Museo Militarian elokuvasali, Vanhankaupunginkatu 19
Ruben Östlund, The Square (Ruotsi 2017). 142 min, K/F12.

Christian on nykytaiteen museon arvostettu kuraattori, jolle työ on kaikki kaikessa. Hänen tuleva näyttelynsä ”The Square” on kantaaottava tilataideteos, jossa yleisö haastetaan auttamaan lähimmäistään. Mutta joskus on vaikea yltää omiin yleviin periaatteisiinsa: Christianin kännykkä varastetaan ja hänen oma tökerö käytöksensä johtaa nolojen tilanteiden kierteeseen. Samaan aikaan museon PR-toimisto on luonut tulevalle näyttelylle epätavallisen kampanjan, jonka synnyttämä kohu ajaa Christianin ja koko museon kriisin syövereihin. Ruotsalaisen Ruben Östlundin (Turisti, Play) ohjaama hersyvä satiiri voitti Cannesin Kultaisen palmun keväällä 2017. Elokuvaa tähdittävät tanskalainen Claes Bang, Elisabeth Moss (Mad Men, The Handmaid’s Tale) ja Dominic West (The Wire).

Muualla verkossa:
» IMDb – Internet Movie Database

Facebook: http://www.facebook.com/leffamaailma
Twitter & Instagram: @Leffamaailma

*********************************************************************

 

ma 3.12. klo 18 Museo Militarian elokuvasali, Vanhankaupunginkatu 19
Martin Zandvliet, Land of Mine (Tanska 2016). 101 min, K/F16, English subtitles.

Tanskassa eletään kevättä 1945 ja sodan jälkeinen raivaus on vasta alussa. Joukko saksalaisia sotavankeja tuodaan Tanskaan purkamaan 2 miljoonaa maamiinaa, jotka Saksa on kylvänyt miehityksen aikana Tanskan maaperälle. Miinanpurkua johtaa kersantti Rasmussen, jolta ei saksalaispojille armoa heru. Miinanpurkajat ovat nuorukaisia, jotka ovat joutuneet elämänsä kovimman paikan eteen. Traagiset tapahtumat saavat lujan Rasmusseninkin katsomaan vihollista uusin silmin, mahdollisesti liian myöhään.

Tämä vaikuttava draamaelokuva voitti muun muassa Göteborgin elokuvajuhlien pääpalkinnon, ja se on kahminut niin kriitikkojen kuin Tanskan elokuva-akatemiankin palkintoja.