Säädyllinen murhenäytelmä (1998) on Kaisa Rastimon ohjaama epookkielokuva, jonka kaltaista ja tasoista ei ole Suomessa aiemmin tehty. Elokuvan taustalla on toinen mestariteos, Helvi Hämäläisen romaani (1941), joka julkaistiin sensuroimattomana vasta vuonna 1995. Romaani ja elokuva ovat meillä harvinaisia sivistyneistökuvauksia. Hämäläiseltä on elokuvaan suodattunut ironinen, tarkka henkilökuvaus ja hienon yksityiskohtaiset miljööt. Elokuvan vahva luonnonkuvaus tavoittaa romaanin hengen, vaikka on sävyiltään pehmeämpää, vailla Hämäläisen kielen ekspressionistista rajuutta.

Tarina erittelee kahden avioliiton kriisiä vuosina 1938-39. Museon osastonjohtaja, tohtori Tauno Saarinen hullaantuu kesähuvilalla naapurin piikatyttöön. Hänen vaimonsa Elisabet joutuu sietämään suhdetta ja sen seurauksia kulisseihin takertuen. Sivistynyt, älyllinen, säädyllinen elämä on johtanut aitojen tunteiden tukahduttamiseen molempien puolisoiden kohdalla.

Rinnakkaistarinana kulkee Taunon sisaren Naimin traumaattinen suhde narsistiseen Arturiin, joka on osiltaan äärikarikatyyri Olavi Paavolaisesta, vääristelty mutta törkeän hauska. Tapahtumien näyttämöinä toimivat lähinnä kaksi huvilaa, joista toinen muistuttaa Paavolaisten Vienolaa Kivennavalla, palmusaleineen ja lampineen. Myös kaupunkiasunnot on lavastettu uskottavalla tarkkuudella.

Kaisa Rastimon värisymbolistiset kuvat ovat suggestiivisuudessaan häkellyttäviä, vietteleviä, lumoavia. Henkilöhahmoilla on värivastaavuutensa ulkotiloissa ja interiööreissä. Elokuva on pienten ilmeiden ja eleiden taidetta. Arkkitehtuuri, esineet, ruoka, kukat – jokainen yksityiskohta saa laajempia merkityksiä. Vuodenkierto seuraa tapahtumien kulkua: Taunon ihastuminen puhkeaa kukkaan kesän kanssa, Naimin ja Arturin häät ovat syksyn lehtien aikaan, lapsen syntymä ja Elisabetin kärsimys osuvat talveen, ja uusi kesä tarjoaa odottamattoman sovituksen.

Näyttelijät ovat erinomaisia; päärooleissa esiintyvät Ville Virtanen Tauno Saarisena ja Päivi Akonpelto Elisabetina. Kyllikki Forssell tekee huikean roolin Arturin lähes insestisen riippuvaisena Ada-äitinä./Anneli Jussila

Kavin aluesarja: Kaisa Rastimo, Säädyllinen murhenäytelmä (1998) 27.11.2018 klo 18.00 Bio Rex. Rooleissa Ville Virtanen, Päivi Akonpelto, Tellervo Hilpinen, Henriikka Tavi, Timo Jurkka. Käsikirjoitus Michel Baran Helvi Hämäläisen samannimisen romaanin pohjalta.  Liput (5 €) Bio Rexistä tai Bio Rexin verkkokaupasta.