Kavin aluesarjan vuoden viimeisenä ja koko sarjahistorian sadantena elokuvana esitetään James Bridgesin ydinvoimalatrilleri Kiina-ilmiö (USA 1979). Päärooleissa nähdään Jane Fonda kalifornialaisen tv-kanavan reportterina, Michael Douglas tv-uutisten kuvaajana ja Jack Lemmon ydinvoimalan vuoropäällikkönä. Douglas toimi myös elokuvan tuottajana. Edellinen Douglasin tuottama filmi on Milos Formanin vuoden 1975 klassikko Yksi lensi yli käenpesän. Yksilön ja valtaapitävien moraaliset valinnat ja valtasuhteet ovat keskiössä molemmissa elokuvissa. Media mainitaan usein yhtenä valtiomahtina, ja Kiina-ilmiön kantavana teemana onkin juuri median valta ja voima, ydinvoiman lisäksi.

Elokuva on otteessaan pitävä psykologinen trilleri. Pelkoa ja paniikkia aiheuttavana näkymättömänä kauhuelementtinä on ydinvoimaan liittyvä säteilyonnettomuuden vaara. Kaksitoista päivää elokuvan ensi-illasta tapahtui yhdysvaltalaisessa Three Mile Islandin ydinvoimalassa elokuvassa kuvatun tapainen onnettomuus. Tämä luonnollisesti lisäsi suuren yleisön mielenkiintoa elokuvaa kohtaan ja siivitti sen suosiota huomattavasti. Elokuvan hieman harhaanjohtava nimi on peräisin ajatuksesta, jossa tietynlainen ydinonnettomuus etenisi maapallon läpi teoriassa ”aina Kiinaan saakka”.

Kiina-ilmiön kuvaajana toimineen James Craben aikaisempiin töihin lukeutuu Sylvester Stallonen Rocky vuodelta 1976. Elokuvan kuvakerronta onkin Rockyn tapaan melkein dokumenttielokuvan tyyppistä konstailematonta ja harkittua kuvaa, jossa roolihahmojen tunteet tulevat toiminnan kautta esiin. Alun perin elokuvaa varten oli kokonainen soundtrack jo sävellettynä, mutta leikkausvaiheessa tekijät totesivat elokuvan toimivan paremmin ilman musiikkia. Kiina-ilmiö onkin lähes kokonaan musiikiton elokuva, jossa musiikin poissaolo dramaattisissa kohdissa vain korostaa ”tässä ja nyt”-tapahtuvan suoran lähetyksen tuntua.

Elokuvan roolihahmot ovat uskottavia, ja näyttelijäsuoritukset ovat sivuosat mukaan lukien kauttaaltaan mainioita. Sekä Jane Fonda että Jack Lemmon olivat rooleistaan Oscar- ja Golden Globe -ehdokkaina. Cannesin elokuvajuhlilla Lemmon palkittiin roolistaan ja brittien BAFTA palkitsi Fondan ja Lemmonin parhaina mies- ja naispääosan esittäjinä. Elokuva on kaikilta osiltaan laadukasta työtä ja on yhtä toimiva kuin ajankohtainenkin lähes 40 vuotta valmistumisensa jälkeen. /Risto Huovinen

Kritiikki julkaistu 5.12. Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa

Kavin aluesarja: James Bridges, Kiina-ilmiä (USA 1979) ti 11.12. klo 18 Bio Rex. Elokuvan alussa pieni juhlahetki 100. näytöksen vuoksi. Elokuvan jälkeen juhlaseremoniat jatkuvat keskustelun yhteydessä. Liput (5 €) Bio Rexistä tai Bio Rexin verkkokaupasta.