Tänään Hämeenlinnassa nähdään Kavin aluesarjan sadas näytös. Aluesarja, jonka menestykseen ei Helsingissä  aluksi uskottu, on pyörinyt jo seitsemän vuotta. Hämeenlinna on valtakunnan pienin aluesarjapaikkakunta ja ainut, jossa ei ole omaa elokuvakeskusta. Katsojatilastoissa yllämme  samoihin tuloksiin isompien yliopistopaikkakuntien kanssa.

Aluksi paikallisjärjestäjänä toimi Kino Tavast -toimintaryhmä ja vuoden 2014 syksystä alkaen Kino Tavast ry. Aluesarjan ympärille on rakentunut vähitellen muutakin elokuvatoimintaa.

Sarjan saaminen Hämeenlinnaan oli monen soiton, keskustelun ja periksiantamattoman työn tulosta. Hakemuksessa vedottiin väestöpohjan riittävyyteen Hattula ja Janakkala mukaan lukien sekä  tasa-arvoon, Hämeenlinnan elokuvaperinteisiin ja elokuvakulttuurin aktivoitumiseen paikkakunnalla. Elokuvateattereiden yhteistyöhalukkuus oli tärkeää, ja aluksi sarjaa esitettiinkin vuoron perään molemmissa teattereissa.

Hakemuksen allekirjoittajat

Kansalliselle audiovisuaaliselle instituutille lähetetyn hakemuksen allekirjoittajina oli yhteisöjä, kulttuurivaikuttajia ja elokuvaharrastajia. Bio Marilynin puolesta oli mukana Mira Musakka, Bio Rexin puolesta Jari Kesänen ja Samu Haapanen, Hämeen taidetoimikunnasta visuaalisten taiteiden läänintaiteilija Sirpa Haapaoja, Hämeenlinnan kaupungin tilaajapäällikkö Timo Koivu, Hämeenlinnan elokuvakerhon puheenjohtaja Pekka Rautalahti, Kristian Schmidt Suisto-klubilta ja yksittäisinä henkilöinä muusikko-näyttelijä Tuula Penttilä ja äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Ulla Lappalainen.

img_2020-1Korvaamaton konehuoneosaaja

Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa on oltu erittäin tarkkoja siitä, kenen käsiin vanhat herkästi vaurioituvat arkistofilmit uskalletaan antaa. Reijo Aho on ollut tällainen luotettu osaaja ensin Bio Malilynissä ja vuodesta 2016 Bio Rexinkin palkkalistoilla.

Aho on ajanut aluesarjafilmeistä valtaosan ja lisäksi 6 filminäytöstä koululaisille. Ilman  Ahon osaamista koko aluesarjan esittäminen olisi saattanut päättyä.

Mitä ohjelmistossa on ollut?

Hämeenlinnan aluesarjassa on nähty vuosina 2012 – 2018

  •  1970 – 2000 -luvuilta kultakin vuosikymmeneltä 15 – 17 elokuvaa, 
  •  1950-luvulta 8 elokuvaa, 
  • 1940-luvulta 5 elokuvaa, 
  • 1930-luvulta 4 elokuvaa ja
  • 1920-luvulta 3 elokuvaa.

Katso kaikki esitetyt elokuvat.

Elokuvien tuotantomaita on lähes parikymmentä Iranista Koreaan ja Meksikoon. Amerikkalaisia on noin kolmasosa. Suurimpia hittejä ja katsomot täyteen vetäneitä elokuvia ovat olleet Joel Schumacherin Oopperan kummitus, Miloš Formanin Yksi lensi yli käenpesän, Emile Ardolinon Kuuma tanssi  ja James Ivoryn Hotelli Firenzessä. 

Mukaan lukien Kavin koululaisnäytökset kokonaiskatsojamäärä on ollut noin 5600 katsojaa eli vuosittain keskimäärin 800. 

Lipputulot eivät kata kustannuksia vaan lisäksi tarvitaan valtion tukea. 

Lue Reijo Ahon aiempi haastattelu