Hämeenlinnan ensimmäinen Tavast Video Art -screening järjestetään Hämeenlinnan Kumppanuustalolla ensi keskiviikkona klo 18.00. Tapahtumassa nähdään videotaideteoksia hämeenlinnalaisilta Eira Enkvistiltä ja Sirpa Haapaojalta sekä hämeenlinnalaislähtöisiltä Tatu Heinämäeltä ja Juhani Koivumäeltä. Tapahtuma sopii parhaiten yli 12-vuotiaille ja on pääsymaksuton ja avoin. Tervetuloa!

Videotaiteessa liikutaan elokuvan ja kuvataiteen rajapinnassa. Tavast Video Art -tapahtuman teoksia ei voi karsinoida tiukasti tiettyyn videotaiteen kategoriaan, vaan taiteilijoiden lähestymiskulmat ovat mitä moninaisimmat. Keskeistä töille ovat vaikuttavat, voimaannuttavat ja uudelleenmuovatut kuvat ja kuvien yhdistelmät, joihin piiloutuu puhuttelevuuden ydin: yhteiskunnallinen kannanotto, keskustelunavaus tai  kuviin sidottu tunnistettava ja yleisinhimillinen tunnekokemus. Taideteos saa merkityksensä vasta kohdatessaan katsojansa ja liittyessään tämän tajuntaan. 

Tavast Video Art -tapahtumassa taiteilijat ovat paikalla ja yleisö voi kysyä heiltä teoksista. Taiteilijoista Juhani Koivumäki on työskennellyt noin 18 vuotta mediataiteilijana. Aiheina hänellä ovat usein eettiset, uskonnolliset ja nautinnon tavoitteluun liittyvät kysymykset. Helsingissä työskentelevän Koivumäen teoksia on esitelty useissa gallerioissa ja elokuvajuhlilla sekä kotimaassa että muualla maailmassa.

Eira Enkvist on Belgiassa taiteen maisteriksi opiskellut taiteilija. Hän on työskennellyt  residenssitaiteilijana Venäjällä ja Islannissa, ollut aktiivitoimija tamperelaisessa  Rajataide ry.ssä ja mukana myös Brysselin Filemon-elokuvajuhlien järjestäjätiimissä. Enkvistin videotöiden pohjana ovat joko haastattelut tai maalaukselliset maisemat. 

Sirpa Haapaoja on kuvataiteilija ja kulttuurituottaja, joka on työskennellyt median ja taiteen parissa sekä monipuolisissa kulttuurin ja kulttuurihallinnon tehtävissä. Visuaaliset taiteet, video ja media ovat hänen ominta osaamisaluettaan.

Tatu Heinämäki on kuvataiteen opiskelija, joka on opiskellut myös ulkomailla. Hänen töitään on ollut esillä sekä kotimaassa että ulkomailla.

Tavast Video Art -tapahtuma on osa Varaslähtö lyhytelokuvapäivään -tapahtumaa, joka alkaa Hämeenlinnan Kumppanuustalolla keskiviikkona 19.12. klo 17.00 Av-arkin lyhytelokuvakoosteella Rakkaus: teoria ja käytäntö, jatkuu klo 18.00 Tavast Video Art -tapahtumalla ja vielä sen jälkeen Tampereen lyhytelokuvajuhlien lyhytelokuvakoosteella nimeltä Matkalla.

Tapahtuman järjestää Kino Tavast ry. Tavast Video Art -tapahtuman järjestämiseen on saatu Hämeenlinnan kaupungin kuvataiteen minipilottitukea. Tapahtuma on pääsymaksuton ja se järjestetään Hämeenlinnan Kumppanuustalon auditoriossa. Tasalta alkaviin näytöksiin pääsee sisään sivuovesta varttia ennen näytöksen alkua eli

klo 16.45 – 17.00 Av-arkin näytös – Rakkaus: teoria ja käytäntö (2000 – 2013)
klo 17.45 – 18.00 Tavast Video Art -screening (2015 – 2018). Taiteilijat paikalla.
klo 18.45 – 19.00 Tampereen lyhytelokuvajuhlat – elokuvakooste Matkalla (2005 – 2016)