Kevään pohjoismaisessa sarjassa nähdään kolmen vuoden tauon jälkeen myös islantilainen elokuva. Se on Bio Rexissä helmikuussa esitettävä Ása Helga Hjörleifsdótirrin The Swan. Upea maisemaelokuva  kertoo ongelmaisen varhaisnuoren kesäkarkotuksesta maaseudulle sukulaisten hoiviin.

Sarjan aloittaa norjalainen Thelma, josta järjesteään ilmaisnäytös. Ohjaaja Jochim Trieriltä meillä on jo aiemmin nähty Isabella Huppert -elokuva Louder than bombs. Thelmassa perheteemaa ja päähenkilön sisäistä maailmaa käsitellään entistä syvällisemmin ja liitetään sulavasti yhteen arkirealismi ja fantasia.

Maahanmuuttoteemaa valotetaan tanskalaisessa festivaalimenestystä saavuttaneessa Milad Alamin elokuvassa The Charmer.  Siinä iranilainen Esmail  etsii kuumeisesti itselleen puolisoa estääkseen karkotuksensa Tanskasta.

Ruotsalaisia elokuvia on kaksi, Ruotsin vuoden parhaaksi mainostettu Gabriela Pichlerin komedia Amatöörit, jossa nuoriso pannaan tekemään kunnan mainosvideota ja Ali Abbasin Cannes´n Un Certain Regard -sarjassa menestynyt Raja. Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoehdokkaana olleen elokuvan toisessa pääroolissa nähdään suomalainen Eero Milonoff.

Sarjan elokuvissa nousee vahvasti esille sivullisuuden ja erilaisuuden pohdinta. Puheenvuoron saavat ne, joiden ääntä ei yleensä kuulla. Thelmassa ja Rajassa liikutaan myös kuvitteellisen puolella, sitä realistiseen maailmaan ja kerrontaan mielenkiintoisesti yhdistäen.

thelma__eiliharboe_copyrightmotlysas
Museo Militarian elokuvasali 24.1. klo 18.00 Joachim Trier: THELMA, Norja 2017 • Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen, Ellenn Dorrit Petersen • käsikirjoitus Eskil Voigt, Joachim Trier • suom. tekstit • K12 • 116 min • BLURAY. ILMAISNÄYTÖS

Thelma aloittaa biologian opiskelun Oslon yliopistossa. Edessä on uusi elämänvaihe ja irtautuminen uskonnollisesta lapsuuskodista. Arki koostuu opiskelijabileistä, luennoista ja  ylitsepyyhkäisevästä rakkaudesta. Entisestä muistuttavat vain ylihuolehtivaisten vanhempien tarkistussoitot. 

Thelma alkaa saada outoja kohtauksia, joiden syytä selvitetään. Elimistön raegoinnin takaa paljastuu mahdollinen trauma. Tapahtuuko jotain yliluonnollista vain ajatuksen voimalla? Tietääkö se hyvää vai pahaa? 

Fantasiasävytteisessä visuaalisesti nautittavassa draamassa on sekä psykologisen trillerin että yliluonnollisen kauhun elementtejä. 

the swan2 (1)
Bio Rex 21.2. klo 18.00 Ása Helga Hjörleifsdótirr, THE SWAN/Savanurinn, Islanti 2017). 91 min. K12. Tekstitys englanniksi. Liput 7 € Bio Rexistä.

 Ongelmalapsena pidetty yhdeksänvuotias Sólin joutuu tutustumaan itseensä, kun hänet lähetetään sukulaistensa maatilalle. Sólin on jäänyt kiinni varastelusta ja vanhempien ideana on kurittaa tyttöä lähettämällä hänet kesän ajaksi töihin sukulaisten luo. Maalla kaikki on tytölle outoa ja vierasta, jopa ihmiset. 

Tarina vertautuu Rumaan ankanpoikaseen ja toisaalta Liisa Ihmemaassa -satuun. Tyttö saa lohtua  eläimistä ja omista tarinoistaan. Ystäväkin kuitenkin löytyy. Islantilaisohjaaja Ása Helga Hjörleifsdótirrin esikoispitkä perustuu Guðbergur Bergssonin samannimiseen suosittuun novelliin. 

Viipyilevä kuvaus vangitsee Islannin henkeäsalpaavan luonnon ja henkilöhahmojen tunteet upeassa eleettömyydessään.

01_the-charmer_still_credit-jason-alami
Museo Militarian elokuvasali 21.3.klo 18.00 Milad Alami, THE CHARMER (Tanska 2017). Pääosissa Ardalan Esmaili, Soho Rezanejad, Susan Taslimi, Lars Brygmann, Stine Fischer Christensen, Amalie Lindegård. K12. Tekstitys englanniksi. 100 min. Liput 5 € esityspäivänä ovelta klo 17.50 alkaen.

 Esmail vaikuttaa miellyttävältä mieheltä. Hän on komea, sulavakäytöksinen ja kunnollisen oloinen.Tilanne on kuitenkin epätoivoinen: jollei hän onnistu nopeasti pääsemään naimisiin tanskalaisen naisen kanssa, hänet karkotetaan takaisin synnyinmaahansa Iraniin. 

Asiat mutkistuvat entisestään, kun hän tutustuu Kööpenhaminan iranilaisyhteisöön ja iranilaistanskalaiseen Saraan, jota esittää muusikkona tunnetumpi Soho Rezanejad.

Tanskalaisen Milad Alamin esikoiselokuva on kymmenillä festivaaleilla palkittu psykologinen draamatrilleri.

imsevimsespindel
Museo Militarian elokuvasali 15.4. klo 18.00 Gabriela Pichler AMATÖÖRIT, Ruotsi 2018. K7. 110 min. BLURAY. Liput 5 € esityspäivänä ovelta klo 17.50 alkaen.

Tervetuloa Laforsiin! Pieni ruotsalainen kaivoskaupunki on epätoivoisesti uuden alun tarpeessa.

Saksalainen halpakauppaketju Superbilly tuo muassaan pienen toivonkipinän harkitessaan asettumista alueelle. 500 uutta työpaikkaa saisi aikaan muutoksen! Nyt on aika saada Lafors maailmankartalle, ilmoittaa kunnanjohtaja ja pian onkin päätetty teettää paikkakunnasta elokuva.  Kulttuuriin budjetoidut rahat ovat kylläkin lopussa, mutta kunnan palveluksessa oleva Musse saa uskaliaan idean: Annetaan koululaisten tehdä elokuva – kouluprojektina demokratian hengessä! Sehän on nykyaikaa, innovatiivista – ja ilmaista …

Gabriela Pichlerin menestyselokuva Syödä, nukkua, kuolla saa jatkoa uudesta draamasta, joka on täynnä nokkavaa huumoria ja sykkivää pikkukaupungin sydäntä. 

Harva kykenee tekemään ajankuvaa niin kevyin vedoin sekä kärjistäen että lämmöllä kuin Gabriela Pichler. Kuten hänen läpimurtoelokuvansa Syödä, nukkua, kuolla myös Amatörer sykkii raakaa energiaa, huumoria ja empatiaa. Feelgood-komedia kaikille!

“VUODEN PARAS RUOTSALAINEN ELOKUVA” (Svenska Dagbladet)

“Katsojan eteen vyörytetään sata minuuttia teinityttöenergiaa ja ihmisiä, jotka ovat tavalla tai toisella marginaalissa. Tässä elokuvassa äänen saavat sellaiset ihmiset, jotka usein ovat näkymättömissä.” (Selma Vilhunen R&A:n blogissa”)

border_by_ali_abassi_still2__meta_sparkandkarnfilm_ab_2018
Museo Militarian elokuvasali 9.5. klo 18.00 Ali Abbasi: RAJA/Border/ Gräns (Ruotsi 2018) K12 , 101 min Tina (Eva Melander), Vore (Eero Milonoff). Liput 5 € esityspäivänä ovelta klo 17.50 alkaen.

 Tina (Eva Melander) on tullivirkailija, joka tunnistaa epäilyttävät henkilöt harvinaisen tehokkaasti. Aivan kuin hän pystyisi haistamaan, jos joku piilottelee jotakin. Kun salamyhkäinen, Tinan lailla rujolta näyttävä Vore (suomalainen Eero Milonoff uransa hurjimmassa roolissa) tulee laivalta, Tina ei pystykään lukemaan häntä yhtä hyvin. Hän aavistaa, että Vore salaa jotakin, mutta ei oikein tiedä mitä. Samaan aikaan poliisi turvautuu Tinan apuun, jotta hän auttaisi heitä löytämään todisteita rikollisliigaa vastaan. Tina ei kuitenkaan voi lakata ajattelemasta Vorea. Kun he tapaavat uudestaan, Tinalle alkaa avautua pelottava salaisuus siitä, kuka hän oikein onkaan.

Oman paikkansa löytämisestä kertova Raja on iranilaissyntyisen Ali Abbasin toinen pitkä elokuva. Se sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien Un Certain Regard -sarjassa ja valittiin sen parhaaksi elokuvaksi.