Jochim Trierin Thelma kuuluu niiden inspiroivien elokuvien joukkoon, jotka katsottuaan ei voi olla varma siitä, mitä näki eikä ainakaan siitä, mitä joku toinen koki samassa katsomistilanteessa. 

Norjan Oscar-ehdokkaana ja Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoehdokkaana ollut Thelma viehättää juuri monitulkintaisuudellaan. Se sisältää monentyyppisiä aineksia, jotka ihme kyllä jäsentyvät ehyeksi kokonaisuudeksi, eikä yksikään elementti osoittaudu tarpeettomaksi. Suurelta osalta tämä johtuu siitä, että Thelmassa yhdistyy onnistuneesti realismi ja fantasia sekä päähenkilön sisäinen ja ulkoinen maailma. 

Thelma (Elli Harboe) aloittaa biologian opiskelun Oslon yliopistossa. Edessä on uusi elämänvaihe ja irtautuminen uskonnollisesta lapsuuskodista. Arki koostuu opiskelijabileistä, luennoista ja ylitsepyyhkäisevästä rakkaudesta. Entisestä muistuttavat vain ylihuolehtivaisten vanhempien (Henrik Rafaelsen, Ellen Dorrit Petersen) tarkistussoitot. 

Thelma alkaa yllättäin saada outoja kohtauksia, joiden syytä selvitetään sairaalatutkimuksin. Paljastuuko elimistön raegoinnin takaa lokeroitu trauma vai sukurasite? Tapahtuuko Thelman lähistöllä todellakin jotain yliluonnollista vain ajatuksen voimalla?

Elokuvassa on sekä psykologisen trillerin että yliluonnollisen kauhun elementtejä. Eskil Voigthin ja Joachim Trierin käsikirjoitus rikkoo perinteiset genrerajat sulavasti. Thelman arkinen elinympäristö on sangen hyväksyvä ja turvallinen, mutta mystiikka leikkaa siihen viiltoja jo elokuvan alkumetreiltä saakka. 

Yksilön irrationaalinen yksinäisyys korostuu suurella aukiolla, suljetun opiskelijakämpän askeettisuudessa ja puhelimen viestien varaan rakentuvassa riippuvuudessa. Visuaaliset symbolit kuten läpikuultava jää, puhdistava vesi ja korventava tuli kristallisoivat läpeensä kauniin kuvauksen.

Thelma on katsojille ilmainen ja avaa Kino Tavast ry.n esityskauden. /Ulappa

Joachim Trier, Thelma (Norja 2017) Museo Militaria 24.1. klo 18. 116 min. K12. Teksti suomeksi. Ilmaisnäytös. Lyhyt jälkikeskustelu.

Kritiikki julkaistu lähes samansisältöisenä Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 19.1.2019