Matti Kassilan amerikkalaistyylisessä jännityskomediassa Radio tekee murron (1951) reportteri Toivo Teräsvuori (Hannes Häyrinen) tekee ystävineen murron. Sensaatiohakuinen toimittaja haluaa välittää kuulijoille autenttisia alamaailman tunnelmia. Tilanne rikospaikalla kuitenkin mutkistuu, kun myös kansainvälinen rikollisliiga osuu samalle apajalle.

Käsikirjoittajat Matti Kassila ja Aarne Tarkas saivat elokuvaan idean ajankohtaisesta kohua herättäneestä tositapahtumasta: toimittaja Usko Santavuori oli nimittäin tehnyt valerikoksen ja paikalle sattumalta tulleet rivipoliisit eivät tätä tienneet vaan alkoivat pahoinpidellä Santavuorta. 

Kassilan elokuvan mediamaailman kuvaus yllättää. Olivatko lehdistö ja radio sensaatiohakuisia ja keskenään kilpailevia jo 1950-luvun alkaessa vai ainoastaan Kassilan ja Tarkaksen kuvitteellisessa tarinassa? Sankaritoimittaja Toivo Teräsvuori tarvitsi huomiota herättävän aiheen, halusi erottua massasta, julkistaa juttunsa mahdollisimman raflaavasti ja kasvattaa henkilökohtaista mainetta. Ihan kuin nykyisinkin! 

Radio tekee murron oli viime joulukuussa menehtyneen Matti Kassilan (1924 – 2018) läpimurto, jossa oli jo nähtävissä Komisario Palmu -elokuvien piirteitä. Kassilan tavoite oli vähentää teatterimaisuutta ja lisätä elokuviin vauhdikkuutta kansainväliseen tapaan. Aikalaispalaute kertoi yksiselitteisesti onnistumisesta:  Aihetta pidettiin ajankohtaisena ja juonta jännittävänä. Kassilaa verrattiin jopa Frank Capraan ja elokuvaa brittien parhaisiin jännitysfilmeihin.

Elokuvan valmistumisesta on lähes 70 vuotta, mutta aika ei ole häivyttänyt parhaista kohtauksista terää. Loistavasti kuvattu ja näytelty on esimerkiksi miesten putkakohtaus, jossa Heimo Lepistö yltää nappitulkintaan. Limittäin leikatuista kohtauksista dramaturgisesti oivallisin on se, jossa Teräsvuori penkoo luvatta rikollispomon tavaroita sillä aikaa kun pomo Monsieur Durandoo (Kauko Käyhkö) esittää taikatemppuja ravintolasalin lavalla. Silminnäkijän paikalla salissa tapahtumien kulkua jännittää Teräsvuoren uusi työtoveri Eila (Ritva Arvelo) ja taustalla soi kontrastina Johan Strauss nuoremman Tonava kaunoinen.

Helsingin miljöö takseineen, ravintoloineen, vankiloineen, tavarataloineen, lentokenttineen ja taidemuseoineen on lähes dokumentaarinen. Alun nikottelun jälkeen Jussi-palkittu elokuva rullaa ilahduttavasti. Ainoalle tärkeälle naisroolille Eilalle kirjoitettu ”sivujuoni” noviisista apulaiseksi ja lopulta rakastetuksi toimii myös hyvin. Olavi Veistäjä kirjoitti vuonna 1951 Aamulehdessä, että ”hirtehinen, naljaileva huumori antaa filmille piristävän ja huvittavan sävyn.” Niin minustakin./Ulappa

Lyhyempi versio julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 6.4. otsikolla Kassila kansainvälisen jäljillä.

Kavin aluesarja: Radio tekee murron (1951) 9.4. klo 18 Bio Rex. Ohjaus Matti Kassila. Päärooleissa Hannes Häyrinen, Ritva Arvelo, Kullervo Kalske. Liput (5 €) Bio Rexistä tai Bio Rexin verkkokaupasta.