Gabriela Pichlerin komedia Amatöörit (Ruotsi 2018) menestyi viime vuonna erinomaisesti kotimaassaan. Elokuvan tapahtumapaikkana on Pohjois-Ruotsissa sijaitseva Lagfors, Hämeenlinnaa pienempi paikkakunta, jossa kissanristiäisistäkin syntyy kunnon kyläjuhla. 

Lagforsilla on takana loistava menneisyys kaivoskaupunkina, mutta vanha brändi ei enää pure. Työttömyys uhkaa kuntataloutta. Päättäjät toivovat tilanteen pelastajaksi kansainvälistä yritystä, jota houkutellaan paikkakunnalle. 

Kunnanhallitus tilaa koululaisilta kunnan esittelyvideon, koska rahaa ei ole ammattilaisten palkkaamiseen. Kaikki ei kuitenkaan mene ihan suunnitelmien mukaan, ja kohta myös aikuiset surraavat oman videoprojektinsa parissa. Kuvauksista pulpahtaa pinnalle myös monisyinen moraalinen pohdinta: ketä ja miten voi kuvata, mitä voi jättää kuvaamatta, mitä kertomatta ja mitä taas on kerrottava. 

Nuorisokuvausten suosima kulkupeli mopo liikuttaa Amatööreissä tyttöjä (Zahraa Aldoujaili ja Yara Aliadotter) sinne missä sattuu ja tapahtuu. Pichlerin elokuva jatkaakin osaltaan laadukkaan ruotsalaisen nuorisoelokuvan vahvaa perinnettä. Pelkäksi nuorisoelokuvaksi Amatöörejä ei voi kuitenkaan luonnehtia, sillä mukana on koko nyky-yhteiskunnan ongelmien kirjo maahanmuuttajista ja vanhustenhoitoon. Nuoret ovat aikuisten peilejä ja haastajia. 

Aihe on pieni ja arkinen, silti ollaan yhteiskunnan ytimessä, olennaisen äärellä. Kamera on asettunut ihmisten keskelle, lähietäisyydelle. Suomalaisten viljelemä melankolia on poissa, tilalla lämpö, energia ja empatia. Lagforsilaisilla on vielä jäljellä myös uskoa tulevaisuuteen.

Elokuvan nimi on osuva. Se viittaa sekä amatöörimäisiin videokuvausprojekteihin että ylipäätään harrastelijamaiseen hyväuskoisuuteen ja tuloksettomaan toimintaan. Lähes nelikymppisen ohjaaja Pichlerin käsikirjoittamasta elokuvasta katsoja voi kenties löytää yllättäviä yhtymäkohtia kotimaiseen kuntapolitiikkaan. Amatöörit on sopiva elokuva ainakin niille, jotka haluavat poistua pimeästä salista valoisin mielin, hyvällä tuulella./Ulappa

Teksti julkaistu myös Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 13.4.2019

Kuukauden pohjoismainen elokuva: Gabriela Pichler, Amatöörit (Ruotsi 2018) ma 15.4. klo 18 Museo Militarian elokuvasali (Vanhankaupunginkatu 19). Kiirastorstain vuoksi esityspäivä poikkeuksellisesti maanantai. Kesto 102 min. K7. Liput (5 €) klo 17.50 alkaen ovelta näytöspäivänä.