Tänä viikonloppuna 25.–27.10. Hämeen keskiaikaisessa linnassa koetaan monellakin tapaa historiallisia hetkiä, kun järjestyksessään kolmas Hitusen hämyä -festivaali valtaa 3. kerroksessa olevan Kirkkosalin. Festivaaliteemana on ensimmäistä kertaa Suomessa historiallinen elokuva. Seitsemän elokuvanäytöksen ja kolmen asiantuntijaluennon tapahtumakokonaisuus – uudenlainen leffaviikonloppu arvoisissaan puitteissa. Järjestäjinä ovat Kino Tavast ry ja Hämeenlinnan Historiallinen Seura ry.

unnamed (2)
Kirkkosalin tunnelmaa. Kuva: Risto Huovinen

Viihdyttävien, vahvojen ja koskettavienkin juonikudelmien lisäksi tarjolla on helmiä, jotka samalla haastavat katsojat pohtimaan suhdettaan historiaan ja erilaisiin kerrontatapoihin. Elokuvien tyyli vaihtelee Monty Pythonin hullun maailman (1975) parodisuudesta Marie Antoinetten (2006) raikkaaseen popkulttuurinäkemykseen ja Kurosawan Ranin (1985) syvämietteisyyteen. Feministinen Mary Shelley (2017) ei ollut elokuvateatterilevityksessä, mutta nyt se nähdään valkokankaalta suomeksi tekstitettynä – kuten kaikki muutkin viikonlopun elokuvat. Näytöksiä alustavat asiantuntijaluennoillaan Rami Mähkä, Niina Mero ja Taneli Hiltunen.

Erikoisuutena on tanskalaisen Carl Theodor Dreyerin ohjaama mykkäklassikko Jeanne d’Arcin kärsimys (1928), jota Suomen harvoihin theremin-taitureihin lukeutuva Susanna Viljanmaa säestää näytöstä varten säveltämällään elektronisella musiikilla.

Ohjelma löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta https://hitusenhamya.fi/ohjelma/

Lippuja (luennot 5 €, elokuvanäytökset 10 € ja mykkäelokuvakonsertti 15 €) saa Kino Tavast ry:n verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi/fi/ tai festivaalipäivinä käteisellä lipunmyyntipisteestä, joka sijaitsee Etulinnanpihan ovelta sisään tultaessa heti 1. kerroksessa naulakoiden luona.

Reitti Kirkkosaliin on opastein merkitty. Lisää käytännön infoa mm. lipunmyyntipisteen ja pop-up-kahvilan aukioloajoista: https://hitusenhamya.fi/info/

Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa on julkaistu 18.10. AP Sarjannon juttu festivaalista.

Tunnelmaan voi virittäytyä katsomalla festivaalitiimin tekemän humoristisen, keskiaikahenkisen promovideon:

Lämpimästi tervetuloa vaihtamaan talviaikaan menneisyyden hämyssä – tätä tilaisuutta ei kannata ohittaa!