Hiljaiset sillat (USA 1995) oli spagettiwesterneistään tunnetun Clint Eastwoodin ensimmäisiä draamaelokuvia. Eastwood myös näytteli valokuvaaja Robert Kincaidin roolin ja ohjasi vastanäyttelijänsä Meryl Streepin Oscar-ehdokkuuteen. Elokuva pohjautuu Robert James Wallerin samannimiseen romaaniin. Käsikirjoitusta Eastwood ei kuitenkaan tehnyt itse vaan siitä vastasi Richard LaGravenese.

Eastwoodin melodraama osuu syvälle. Kyseessä on poikkeustapaus: elokuva on romaania ansiokkaampi. Tarinassa on kyse vaikeasta valinnasta, luopumisesta ja uhrautumisesta, järjen ja tunteen ristiriidasta, jota ei voi ratkaista haavoittumatta tai haavoittamatta muita. Vaikka tarina on monelle tuttu – nähtiinhän Hiljaiset sillat myös Hämeenlinnan teatterissa – se kerrotaan ja näytellään niin hyvin, että henkilöiden kohtaloihin samaistuu helposti ja empatiapyörteisiin solahtaa kuin huomaamatta.

Elokuva ajoittuu vuoteen 1965 Iowassa. Francesca (Streep) on italialaissyntyinen kotiäiti, jolla on kaksi lähes aikuista lasta ja kunnollinen mies. Kun muu perhe lähtee maatalousnäyttelyyn, Francesca jää kotiin yksin. Pihaan ilmestyy mies, National Geographic-lehden kuvaaja Robert (Eastwood). Kahden keski-ikäisen välille vähitellen kehittyvä romanttinen suhde edustaa jotain sellaista, minkä voi saavuttaa vain kerran elämässä kuten Robert asian ilmaisee. Ydin ei ole itse suhteessa vaan päätöksissä, joihin se patistaa.

Elokuva alkaa kehyskertomuksella: Francesca on kuollut ja lapset purkavat jäämistöä, josta löytyy yllättävä tieto äidin suhteesta. Käsikirjoittajan lisäämän kehyskertomuksen ansiosta rakastavaisten tarina syvenee ja sen vaikutukset säteilevät myös Francescan lapsiin.

Hiljaiset sillat ei nimestään huolimatta herkuttele maisemilla. Kuoppaista tietä ajava maasturi tuo Kincaidin neljäksi päiväksi Francescan elämään. Olennainen tapahtuu keittiössä, pöydän ääressä keskustellen. Erotiikka on peitelty vähäisistäkin vähäisimpään. Toiminnan tasolla tapahtuu tuskin mitään, ja siitäkin vähästä näytetään vain murto-osa, mutta henkilöiden sisäinen maailma tunteineen ja ristiriitoineen avautuu katsojalle. Sadekin itkee rakkautta päähenkilöiden kanssa. /Ulappa

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 23.11.

KAVIn aluesarja: Clint Eastwood, Hiljaiset sillat (USA 1995) ti 26.11. klo 18 Bio Rexissä. S. 140 min. Päärooleissa Clint Easwood, Meryl Streep. KAVI 35 mm. Liput Kino Tavast ry:n verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai ovelta näytöspäivänä klo 17.30 alkaen.