Oletko aina halunnut tehdä matkan kokonaisen mantereen halki, nähdä Machu Picchun inkakaupungin rauniot, kenties kokea moottoripyörällä matkaamisen vapauden tai löytää maailman melskeeseen kadonneen idealistisi? Nyt tuo kaikki on mahdollista Ernesto Guevaran ja Alberto Granadon siivellä, kun KAVI-sarja ottaa suunnan kohti Latinalaista Amerikkaa brasilialaisen Walter Sallesin ohjaaman Moottoripyöräpäiväkirjan (Diarios de motocicleta, 2004) myötä.

Vuoden 1952 tositapahtumia tarkasti seuraava elokuva perustuu Guevaran ja Granadon päiväkirjoihin, ja Granado oli myös auttamassa filmatisoinnin tekijöitä. Vakava, tärkeä sisältö ja koomisemmat hetket ovat hienosti tasapainossa, ja mahtuu mukaan ripaus romantiikkaakin.

Matkan aikana ystävykset löytävät itsensä milloin ojan pohjalta, milloin taas tanssimasta “mambo-tangoa” tai sättimästä toisiaan, mutta keskiössä pysyvät kohtaamiset etenkin Argentiinan, Chilen ja Perun tavallisten asukkaiden kanssa. Heidän keinonsa selvitä taloudellisten epäkohtien piinaamina ovat vähissä, ja yli 12 000 kilometrin taipaleen varrella kuullut ja nähdyt asiat jäävät vaivaamaan Ernestoa.

Pysäyttävät tuokiot alkavat osaltaan herätellä tulevaa “Chetä” poliittisesti, mikä johtaa hänet muutamaa vuotta matkan tapahtumien jälkeen etujoukoissa Kuubaan muiden vallankumouksellisten mukana. Loppu onkin historiaa, mutta elokuvan aikana hän on vielä tuntematon lääketieteen opiskelija, joka haluaa Granadon kanssa oppia tuntemaan maanosansa omakohtaisesti kirjatietoutta syvemmin.

Keskustelu käsikirjoittaja Jose Riveran kanssa valaisee elokuvan syntyprosessia:

KAVIn aluesarja: Walter Salles, Moottoripyöräpäiväkirja (Argentiina/Chile/Peru 2004) ti 25.2. klo 18 Bio Rexissä. K12. 110 min. Päärooleissa Gael García Bernal ja Rodrigo De la Serna. KAVI 35 mm. Suom. tekstitys. Liput (6 €) käteisellä näytöspäivänä klo 17.30 alkaen Bio Rexin aulasta Kino Tavast ry:n lipunmyyntipisteestä tai verkkokaupastamme.