Teksti päivitetty 2.4.

Kevään koululais- ja varhaiskasvatusnäytökset jouduttiin perumaan ja siirtämään esitysajankohdat tulevaisuuteen. Kotona opiskelu luo kuitenkin myös uusia mahdollisuuksia, muun muassa  Yle Areenan elokuvatarjontaa voi hyödyntää etäopetuksessa.

Vapaasti ja kuluitta katsottavissa olevia elokuvia etäopiskeluun löytyy Yle Areenan lisäksi Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Kavin elokuvapolulta ja Av-arkista.  Kaksi viimeksimainittua palvelua ovat käytettävissä myös luokkaopetuksessa, Yle Areenan elokuvia sen sijaan voi katsoa vain kotona.

Päivitys: Koulukino on päivittänyt sivuilleen keskitetysti etäopetustehtäviä. Ne on jaoteltu pitkiin fiktioihin, dokumentteihin ja lyhytelokuviin. Kavin, Yle Areenan, Koulujen elokuvaviikon ja Koulukinon materiaaleihin löytyy sieltä linkkejä. Useat tahot linkittävät ristiin toistensa palveluja. 

Juuri nyt Areenassa on katsottavissa esimerkiksi lukiolaisille sopivat tyttöjen oikeuksia käsittelevät Iram Haqin Mitä meistä puhutaan (7.4. asti) ja Deniz Gamze Ergüwenin Mustang (27.3. asti). Yläkoululaisille on tarjolla Mikael Syrjälän Elvis ja Onerva (katseluaikaa vielä yli kaksi kuukautta) ja Aleksandra Keiningin Pojat  (29.3. alkaen) sekä alakoululaisille Ville Suhosen Poika ja ilves ja Marjut Komulaisen Me Rosvolat.

Koulukino ja Kavi ovat koonneet koulujen etäopetusta varten listan Yle Areenan elokuvista, joihin on olemassa Koulukinon valmiit opetusmateriaalit. Elokuvalista löytyy esimerkiksi Kavin sivulta. Myös Aleksandra Keiningin Pojat-elokuvaan on  Koulukinon tehtäväpaketti, vaikka sitä ei listauksessa vielä mainita.

Koulukinon Areena-elokuvien lista tässä myös pdf:nä: Elokuvakasvatusta etäopetukseen

Myös Kavin ala- ja yläkoulun  Elokuvapoluilla on katsottavissa kotimaisia elokuvia. Lisäksi Elokuvapoluilla, Sivupolulla ja Elokuvakerronta-osiossa opetetaan näytteiden ja tehtävien avulla laajasti esimerkiksi elokuvan kuvanlukua ja musiikin ja tehosteiden merkitystä elokuvassa.

Varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen sopii muun muassa Kavin julkaisema Tini Sauvon Myyrän aarre (2001), johon löytyy myös tehtäviä. Elokuva käsittelee onnen etsimistä ja löytämistä, itsekkyyttä, yksinäisyyttä, eristäytymistä, kaveruutta ja yhteisöllisyyttä. Yhdessä on helpompi löytää onni kuin yksin. Jaettu onni on makeampaa kuin yksin koettu.

Lapset ymmärtävät ihanien eläinhahmojen kertoman tarinan, vaikka teemojen sanallistaminen voi olla haastavaa. Sauvon  animaatioihin liittyviä tehtäviä on myös Koulukinossa. Myyrän aarteen tehtäväehdotuksista ainakin omien aarteiden kerääminen luonnosta ja niiden esitteleminen valokuvin ja piirroksin onnistuu etänäkin.

Finnan Elonet-elokuvakokoelma – noin pari sataa kotimaista elokuvaa – on vapaasti katsottavissa kotona ja hyödynnettävissä opetuksessa ja ei-kaupallisesti. Elonetissä on katsottavissa myös Tini Sauvon lastenanimaatiot Kukon ja kanan sauna sekä Minulla on tiikeri.

Elävä muisti -palvelusta löytyy Vinkit kouluille -osio. Se koostuu erityisesti historian opetukseen sopivasta arkistomateriaalien ympärille kootuista oppisisällöistä.

Monet kansainväliset elokuva-arkistot ovat myös avanneet tietokantansa lievittääkseen koronaviruksen aiheuttamaa ikävyyttä. Näitä tietokantoja pääsee selailemaan Fiat-arkistoyhteisön linkeistä.

Kino Tavast ry julkaisee sivuillaan kevään aikana muutamia etäopetukseen sopivia elokuva- ja elokuvakasvatusvinkkejä. Niitä pääset parhaiten seuraamaan liittymällä blogimme seuraajaksi, jolloin sähköpostiin kilahtaa tieto uudesta postauksesta. /Ulla Ulappa