Elokuvahengetär en ole, harpon sivupolulla. Teatteri, kirjoittaminen ja kirjallisuus määrittää minua elokuvaa enemmän. Luova työ kiinnostaa: ohjaajan, näyttelijän ja käsikirjoittajan.

Viehätyn tarinan käänteistä ja aidosti tulkitusta roolista. Katselen pintaa syvemmälle prosessiin, käsikirjoittajan ja ohjaajan työhön. Aihe on tärkeä, tai poikkeuksellinen käsittelytapa. Etsin kultajyviä.

Kauneinta on kohdata selittämätön – elokuvissakin. Elokuva on heijastus – peili, josta näkee enemmän kuin oman kuvansa. Fiktio sekoittuu faktaan ja elettyyn. Oma kokemus toiseen. Voin olla kokija, oppija tai tulkki.

Tunteita koskettava jää mieleen. Se, mikä ei unohdu, on Andrei Tarkovskin Peili,  johdatus maagiseen flow-tilaan, huume. Tiedän, että muitakin Peiliin ihastuneita on, yllättävän monet heistä kirjailijoita tai taiteilijoita. Myös romaanihenkilöt katsovat Peiliä! 

Varhaisilla katsomiskokemuksilla on merkitys. En olisi sama ilman niitä. Charles Chaplinin The Kid viehättävine kohtauksineen, Marcel Camus’n Musta Orfeus Rio de Janeiron karnevaaleineen ja intialainen Satyajit Rayn Kaukainen jyrinä sinnittelevät yhä TOP-listallani. 

Lempielokuvissani tapahtuu murros, niissä kasvetaan, paljastutaan ja löydetään. Vaellan elokuvan 125-vuotisessa historiassa, etsin tuttuuksia, intertekstuaalisia yhteyksiä. Voin oppia aikakausista, ajattelutavoista ja elämästä. Kenties jopa käsikirjoituksista.

Valitsen mitä katson, 50 elokuvaa vuodessa, kenties enemmän. Ennakkonäytöksiä, elokuvalehtiä ja -kirjoja, säätiön tiedotteita, alan kuulumisia, joku festarikin. Kirjoitan elokuvasta. Harrastusikäni on vasta lapsen ikä – kymmenkunta vuotta. Olen sivupolulla.

ULLAN TOP 20

 1. Andrei Tarkovski, Peili (Neuvostoliitto 1975)
 2. Kim-ki duk, Viisi vuodenaikaa (Etelä-Korea, Saksa 2003)
 3. Charles Chaplin, Chaplinin poika (USA 1921)
 4. François Truffaut, 400 kepposta (Ranska 1959)
 5. Sergio Leone, Hyvät, pahat ja rumat (Italia, Espanja, Länsi-Saksa 1966)
 6. Ingmar Bergman, Neidonlähde (Ruotsi 1960)
 7. Viktor Erice, Mehiläispesän henki (Espanja 1973)
 8. Satyajit Ray, Kaukainen jyrinä (Intia 1973)
 9. Peter Bogdanovich, Viimeinen elokuva (USA 1971)
 10. Marcel Camus, Musta Orfeus (Brasilia, Ranska, Italia 1959)
 11. Michelantoni Antonioni, Yö (Italia, Ranska 1961)
 12. Giuseppe Tornatore, Cinema Paradiso (Italia, Ranska 1988)
 13. Michael Kalatozov, Kurjet lentävät (Neuvostoliitto 1957)
 14. Mike Nichols, Kuka pelkää Virginia Woolfia? (USA 1966)
 15. Elia Kazan, Viettelyksen vaunu (USA 1951)
 16. Pavel Pawlikovski, Ida (Puola, Tanska, Ranska, UK 2013)
 17. George Franju, Silmät ilman kasvoja (Ranska, Italia 1960)
 18. Joel Schumacher, Oopperan kummitus (UK, USA 2004)
 19. Ang Lee, Brokeback Mountain (USA, Kanada 2005)
 20. Nicholas Ray, Nuori kapinallinen (USA 1955)