Timo Miettinen

Tarzan ja Disney viettelivät minut. Molempia esitettiin elokuvateattereissa non-stop -näytöksissä. Sinne vanhemmat veivät kersansa jaloista pyörimästä ennen kuin oli videoita. Sitten tuli Star Wars ja räjäytti tajunnan. Elokuva-ajanlaskun mukaan kuulun ensimmäiseen Tähtien sota -sukupolveen.

Elokuvasta tuli harrastus, kun kotiin tuli videonauhuri. Aloin parhaiden kaverien kanssa keräillä videoita. Haalimme kokoelmiimme kaiken Panssarilaiva Potemkinista Texasin moottorisahamurhiin. Touhussa oli makea kielletyn hedelmän maku.

En koskaan jättänyt videoharrastusta. Päinvastoin. Mediatutkimuksen opinnot avasivat ovet videoarkistojen holveihin ja homma lähti vakavasti lapasesta. En tiennyt, että niin paljon elokuvia on edes olemassa. Syntyi yksi oivalluskin: jossain kuvien takana on tarina. Ilman sitä ei ole mitään.

Minusta ei tullut tutkijaa. Leipätyö löytyi visuaalisen viestinnän parista, ja kun olin tarinankerronnan mahdollisuuksista kiinnostunut, kirjallisuus ja sarjakuva kulkivat koko ajan mukana. Elokuvakerhoaktiiviksi päädyin, kun eksyin samanhenkiseen joukkoon. Siitä on pitkälti toistakymmentä vuotta. Kino Tavastissa olen kuitenkin keltanokka.

Suosikkielokuvani vievät usein yöunet. Ne ovat päiväunia ja painajaisia yhtä aikaa. Joskus ahdistavia, joskus vapauttavia, mutta aina mielikuvitusta kiihottavia tai ajatuksia herättäviä. En tahtoisi puhua hyvistä tai huonoista elokuvista, sen sijaan kiinnostavista tai mitäänsanomattomista. Nollabudjetin independent-video voi olla kiinnostava siinä missä 100 miljoonan dollarin spektaakkeli mitäänsanomaton. Tarina ennen kaikkea.

 

TIMON TOP 20

 1. Avaruusseikkailu 2001 / Stanley Kubrick
 2. Nosferatu / F.W. Murnau
 3. Psyko / Alfred Hitchcock
 4. Blade Runner / Ridley Scott
 5. Tri Caligarin kabinetti / Robert Wiene
 6. Viime vuonna Marienbadissa / Alain Resnais
 7. Venäjän arkki / Aleksandr Sokurov
 8. November / Rainer Sarnet
 9. Antichrist / Lars vonTrier
 10. Vuokralainen / Alfred Hitchcock
 11. Saksa vuonna nolla / Roberto Rossellini
 12. Sota ja Rauha / Sergei Bondarchuck
 13. Gravity / Alfonso Cuarón
 14. Pan´s Labyrinth / Guillermo del Toro
 15. Sweeney Todd – Fleet Streetin paholaisparturi / Tim Burton
 16. A Girl Walks Home Alone at Night / Ana Lily Amirpour
 17. Escape from Tomorrow / Randy Moore
 18. Valkoinen peura / Erik Blomberg
 19. The Lighthouse / Robert Eggers
 20. The Call of Cthulhu / Andrew Leman