Nuorille suunnattu lyhytelokuvan käsispaja järjestetään talvilomalla etäyhteyksin – siis koronaturvallisesti. Pajan tuotoksista ainakin osa voi päätyä kuvattavaksi ensi kesän Rec-jatkoviikolla.

Käsiksen teossa nuoria opastavat elokuvaaja Saija Mäki-Nevala ja indie-elokuvantekijä Jouni Uotinen, jotka jo odottavat nuorten uniikkeja ideoita ja suunnitelmia.

Pajan ohjaajat

Ylhäällä Saija Mäki-Nevala Mustad lesed -sarjan kuvauksissa Tallinnassa. Valokuva: ©Veera Marjamaa. Alla Jouni Uotinen. Kuva: Uotinen.

Paja kokoontuu päivittäin (ma-la) talvilomaviikolla 1. – 6.3.2021 klo 12 – 14 Zoomissa. Osallistujat tarvitsevat siis nettiyhteyden ja tietokoneen tai tabletin. Videokamera on eduksi, mutta ilmankin selviää.

Osallistujamäärän, osallistujien iän tai kiinnostuksen kohteiden perusteella voidaan perustaa pajan sisäisiä pienryhmiä osaksi aikaa. Osallistujilta edellytetään vähintään 12 vuoden ikää. Käsispajassa voi kirjoittaa yksin, pareittain tai enintään kolmisin. Ideat jalostuvat osaavien ohjaajien opastuksella.

Osallistumismaksu on 25 €, josta voi tarvittaessa hakea vapautusta. Kaikukortilla ilmaiseksi. 12.-15.2. on voimassa erikoistarjous: osallistumismaksusta saa vapautuksen.

Elokuvan käsikirjoittaminen vaatii tarinan kaaren oivaltamista, kykyä juonen tiivistämiseen sekä kuvallista ja äänellistä ajattelua. Puhetta ja tekstiä on sen sijaan usein niukasti. Paja tarjoaa lisää tietoa ja käytännön vinkkejä. Osallistujat katsovat kirjoittamisen virikkeeksi myös lyhytelokuvaesimerkkejä.  

Pajassa valmistuneita käsiksiä tai ainakin joku niistä kuvataan näillä näkymin ensi kesänä Rec-viikolla.  Pyrkimyksemme on järjestää kaksi Rec-viikkoa: Rec I ja II. Jälkimmäinen on tarkoitettu ykkösen jo käyneille tai vastaavat taidot muuten hankkineille. Juuri siellä on tarkoitus kuvata käsispajan tuotantoa. Käsispajaan osallistuneet voivat loppukeväästä hakea myös Rec-viikoille tekemään elokuvia tai ainakin osallistua viikon loppunäytökseen, jos oma käsis on kuvattu muiden toimesta. 

Pajaan ilmoittaudutaan 15.2. mennessä hakulomakkeella. Mukaan mahtuville lähetetään varmistus ja tarkemmat ohjeet ilmoittautumisajan umpeuduttua. Pajan järjestämistä tukee Minela-säätiö, jota kiitämme lämpimästi tuesta.  

Lisätietoja voi kysyä Kino Tavast ry:n elokuvakasvatusvastaava Ulla Lappalaiselta yhteystietolomakkeella.

Postauspäivitys (1.2.): Ilmoittautumisaikaa jatkettu 15.2. asti.