Järjestyksessään toinen Hitusen hämyä -lyhytelokuvakilpailu huipentui sunnuntaina 21.3. etänä järjestettyyn palkintotilaisuuteen, jossa päästiin juhlimaan poikkeusoloista huolimatta toteutustapansa löytänyttä luovuutta.

Kulttuurirahaston Hämeen rahaston ja yksityisten lahjoittajien tukemaan kilpailuun saatiin yhteensä 17 elokuvaa: viisi sarjaan 20–29-vuotiaat, kolme sarjaan 15–19-vuotiaat ja yhdeksän alle 15-vuotiaiden sarjaan. Innostuneita 9–29-vuotiaita tekijöitä oli yhteensä 66.

Vapaus-teemaisia kilpailuelokuvia kuvattiin kesällä, syksyllä ja talvella Hämeenlinnan seudulla, joten itse kaupunki ja sen ikoniset paikatkin, kuten linna ja kaupunginpuiston laululava, pääsivät mukaan osaan tarinoista.

Kilpailun tuomareina toimivat elokuvaaja Jarkko T. Laine tuomariston puheenjohtajana, tuottaja-ohjaaja Miika Hakala sekä näyttelijä-näytelmäkirjailija ja teatteriohjaaja Neea Viitamäki.

Tuomariston palkinnot jaettiin seuraaville elokuville:

Sarjassa 20–29-vuotiaat 1. palkinnon (400 €) sai hiljaa., jonka ohjasi Karoliina Kauhanen. Päähenkilö Lila ei elä, vaan kuluttaa aikaa hiljaisuudessa, ja aika kuluttaa häntä hiljalleen. Elokuvassa tarkastellaan vapauden puuttumista nuoren näkökulmasta ja mitä sen saaminen takaisin vaatii. Millaista on elää neljän seinän sisällä pelossa, epämääräisen uhan alla, ja toisaalta siitä vapautuneena? Tuomaristo kiitti elokuvaa ammattitaitoisella otteella toteutetuksi.

Kuvakaappaus elokuvasta hiljaa.

2. palkinto (300 €) puolestaan meni Giselle Ringbomin ohjaamalle Within The Linesille, jonka sanomana on: ”Rohkeutta on elää itselleen, rajojaan rikkoen.” Lähtötilanteena on rajallinen itseilmaisu, jota symboloivat mustavalkoinen värimaailma, piirustuslehtiön ääriviivojen sisällä pysyminen ja vaatteet, mutta päähenkilö kulkee kohti vapautta, joka ilmenee väreinä, rajojen rikkomisena ja riisuutumisena. Tuomaristo on kuvannut tätä jopa hypnoottiseksi katsomiskokemukseksi, jonka visuaalisuus vahvistuu entisestään loppua kohti.

Kuvakaappaus elokuvasta Within The Lines.

3. palkinnon (200 €) pokkasivat Veikko Venemies ja Konsta Lattu elokuvastaan Vanki, jossa arkisetkin toimet haastaviksi kokeva hahmo tuntee olevansa mielensä vanki. Kaverin kutsu kahville saa kuitenkin aikaan keskustelun, joka alkaa purkaa mentaalisia lukkoja. Tuomariston sanoin ”rohkea ja voimaannuttava keskustelunavaus, jossa kahden nuoren miehen rehellinen ja suora läsnäolo rikkoo myös stereotypioita”.

Kuvakaappaus elokuvasta Vanki.

Sarjassa 15–20-vuotiaat 200 €:n erikoispalkinnon sai Noora Alangon ohjaama Viety vapaus, johon on tiivistynyt monen jakamia kokemuksia ja tuntoja koronavuodesta 2020 nuoren muuttuneen arjen kautta. Kuten tuomaristo on todennut, sävy on katkeransuloinen, ja tämänkin elokuvan on helppo nähdä kasvattavan katsojansa empatiakykyä.

Kuvakaappaus elokuvasta Viety vapaus.

Alle 15-vuotiaiden sarjassa ei jaettu tuomariston palkintoa, mutta kilpailuun osallistuneiden kesken arvottiin elokuvaliput Bio Rexiin koko työryhmälle. Onnetar suosi Pelätyt elämät 1–3 -porukkaa.

Lisäksi yleisö pääsi äänestämään omia suosikkejaan alle ja yli 15-vuotiaiden kilpailuelokuvien joukosta. Alle 15-vuotiaiden voittajaksi äänestettiin Juoksukilpailu, jonka tekijätiimi sai liput Bio Rexiin. Yli 15-vuotiaiden kohdalla yleisöäänestyksen voitto matkasi Vanki-elokuvan Venemiehelle ja Lattulle.

Kuvakaappaus elokuvasta Juoksukilpailu.

Lämpimät onnittelut kaikille voittajille! Kilpailuun osallistuneet elokuvat ovat edelleen katsottavissa Kino Tavastin YouTube-kanavalla , ja palkittujen tekijöiden haastatteluja julkaistaan Hitusen hämyä -blogissa.

Seuraavan kerran Kino Tavast ry järjestää lyhytelokuvakilpailun vuonna 2023, ja tuolloin osallistua voi mistä tahansa päin Suomea. Kilpailu on osa yhdistyksen elokuvakasvatustoimintaa. Innostamme nuoria elokuvan tekoon ja tarjoamme heille mahdollisuuden saada ammattilaispalautetta töistään ja niille myös uudenlaista näkyvyyttä. Pidetään nuorten omaehtoinen elokuvaharrastustoiminta vireänä!