Ma 23.8. klo 17.30 järjestettävä näytös ja keskustelutilaisuus on täynnä, mutta elokuvan voi käydä katsomassa omalla ajallaan varaamalla pääkirjaston Mediahuoneen käyttöönsä Varaamossa (Mitä haluat tehdä? -> Katsoa elokuvaa). DVD:n saa asiakaspalvelusta.

Mitä tekisit, jos olisit yhtäkkiä ainut henkilö maailmassa, joka tuntee The Beatles -yhtyeen tuotannon – noin ylipäätään? Tämän pohdinnan eteen joutuu komediallisen musiikkidraaman Yesterday (2019) päähenkilö Jack Malik (Himesh Patel). Hän törmää globaalin sähkökatkon aikana bussin kanssa ja herää koomasta todellisuuteen, jossa populaarimusiikin kiistattomiin jättiläisiin lukeutuva nelikko on arvoituksellisesti haihtunut – Oasiksen ja Coca-Colan kera – paitsi hakukoneen tulossivuilta, myös ihmisten tietoisuudesta. Pian Jackin lähtökuopissaan junnaava ura laulaja-lauluntekijänä alkaa ottaa ällistyttäviä kierroksia, kuinkas muutenkaan, hienoimpien Beatles-hittien avustuksella.

Jackin ja uskollisen managerin Ellie Appletonin (Lily James) platonisen ja romanttisen välimaastossa muotoaan hakeva suhde nivoutuu tarinan henkeen mainiosti, mutta Danny Boylen ohjaama hyvän mielen elokuva on sydämeltään kunnianosoitus Liverpoolin Merseysiden suurten poikien ikivihreille ja niihin liittyville paikoille.

Patel paitsi tulkitsee Jackin hämmennystä vakuuttavasti, myös esittää kaikki elokuvassa kuultavat laulut itse livenä. Tässä on nähtävissä viime vuosikymmenen musikaalielokuvissa trendiksi noussut luonnollisuuden tietoinen tavoittelu.  Tarinan alkupuolelle on sommiteltu kohtaukset, joissa Jack tulkitsee kappaleet ”Yesterday” kitaralla ja ”Let It Be” pianolla säestäen, mutta niiden ystäviltä ja perheeltä saama vastaanotto on joko epäuskoinen tai koomisen välinpitämätön. Kontrasti puun takaa tarjoutuviin megakeikkoihin ja levy-yhtiön rakentamaan mystiseen henkilökulttiin ei voisi olla massiivisempi.

Elokuvassa syvimmät kysymykset liittyvätkin identiteettiin – ei pelkästään muusikkona vaan ihmisenä olemiseen. Vaikka valheen hyödyntäminen veisikin kohti unelmien toteutumista, kannattaako elämässä olevaa aukkoa täyttää jollakin mikä pidemmän päälle luo ainoastaan isomman aukon?

Yesterday yhdistää rakastetut laulut, pikkunäppärän huumorin ja ”vaihtoehtohistorian” sujuvaksi paketiksi, jossa on ylisukupolvista karismaa. /Taneli Hiltunen

Kirjaston Kinopiiri: Danny Boyle, Yesterday (Britannia 2019) ma 23.8. klo 17.30 Hämeenlinnan pääkirjaston Mediahuoneessa. K7. 116 min. Päärooleissa Himesh Patel, Lily James, Kate McKinnon, Joel Fry. Kinopiiri-näytökset järjestävät yhteistyössä Hämeenlinnan kaupunginkirjasto ja Kino Tavast, jonka edustajat alustavat elokuvan ja vetävät sen jälkeen käytävää keskustelua.