Kino Tavastin syksyn pohjoismaisen sarjan avaa draamakomedia De frivillige Tanskasta. Se on Frederikke Aspöckin toinen pitkä elokuva. Aiemmassa (Rosita, 2015) käsiteltiin tanskalais-filippiiniläistä rakkaussuhdetta, De frivilligessä puolestaan selviämistä vankilassa.Kevyestä komediasta ei De frivilligessä ole kyse, sillä pinnan alta pilkottavat eettiset ja yhteiskunnalliset särmät.

Lyhytelokuvallaan Happy Now (2004) Frederikke Aspöck napsi palkintoja niin Moskovan, Cannes´n kuin Deauvillenkin elokuvafestivaaleilla. Myös De frivillige etenee lyhytelokuvamaisesti, hyvällä temmolla ja tehokkaasti. Musiikki rakentaa puolitoistatuntiseen elokuvaan ensi kohtauksesta alkaen tunnelman ja rytmin. Esimerkiksi vankilamiljöön esittelyssä kuva ja ääni leikkivät mieleenpainuvasti keskenään. Musiikki myös sitoo kohtauksia ja luo jännitettä. Se on kuin yksi näyttelijä.

Päähenkilö Markus Føns (Jacob Lohmann) joutuu tutkintavankeuteen talousrikosepäilyn vuoksi. Rahoitusalalla työskentelevä mies ei tunne entuudestaan vankilan sisäistä hierarkiaa. Ensishokista toivuttuaan hän liittyy terapiakuoroon, jolla on merkittävä rooli vankien selviämisessä. Sen jäsenet ovat vahvasti liittoutuneet ja sitoutuneet rooleihinsa. Markuksen lauleskelu aiheuttaa kuorossa pahenevan häiriötilan.

Henkilögalleria koostuu tavallisista kuolevaisista: tutkintavangeista omaisineen, asianajajineen ja vartijoineen. Konnat näyttäytyvät herkkinä ja toisiaan tukevina symppiksinä – yhtä lukuun ottamatta. Itsekkyyden, toisten hyväksikäytön ja juonittelun seurauksena useampikin saa köniinsä tavalla tai toisella. Eikä omaa etua tavoitella häikäilemättömästi vain vankilassa. ”Kaikki me olemme lopulta itsekkäitä”, sanoo kuoronjohtaja Niels (Anders Matthesen).

Yksi hienoimmin onnistuneista kohtauksista on valtataistelu kuoron johtajuudesta. Kuva on rajattu kilpakumppaneiden jalkoihin. Askelissa, nousuissa, perääntymisessä ja etenemisessä tuntuu kuitenkin olevan kaikki kaksintaistelun aitous ja uhma.

Liikuttavaa on myös nähdä, kuinka kova ulkokuori on ylläpidettävä ja voimakkaat tunteet siivottava syrjään, jotta ei luhistuisi niiden painolastista. De frivilligen parissa voi kuitenkin turvallisesti viihtyä. Vasta loppuratkaisu voi nostaa ärtymyksen. /Ulappa

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 4.9.

Kuukauden pohjoismainen: Frederikke Aspöck, De frivillige (Tanska 2019). Museo Militarian elokuvasali ma 6.9. klo 18.00. 94 min. K12. Suom. tekstitys. Liput 7 € Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi/ tai käteisellä ovelta tasarahalla (6 €) klo 17.45 alkaen niin kauan kuin paikkoja riittää. Maskisuositus. Katsojamäärä suositusten mukainen.