Karen Blixen (1885–1962) on kirjallisuushistorian pidetyimpiä pohjoismaisia mestareita. Hänen tunnetuin teoksensa, omaelämäkerrallinen Minun Afrikkani, julkaistiin vuonna 1937, joten on paradoksaalista, että hänen tuotantoaan filmattiin valkokankaalle kotimaassaan Tanskassa ensimmäistä kertaa vasta 1980-luvulla. Kyseessä oli KAVIn aluesarjan syyskauden päättävä Gabriel Axelin ohjaama ja käsikirjoittama Ranskalainen illallinen (1987), joka perustuu kokoelman Skæbne-Anekdoter (1958) novelliin ”Babetten pidot”.

Nimihenkilö Babette (Stéphane Audran) on Pariisista poliittisen väkivallan keskeltä vuonna 1871 paennut ammattikokki. Ahdingossaan hän päätyy Jyllantiin pietistien ankaran uskonnolliseen kyläyhteisöön, jossa iäkkäät Martine (Birgitte Federspiel) ja Philippa (Bodil Kjer) ottavat hänet asumaan luokseen ja työskentelemään keittiöönsä. Samalla kerrotaan kummankin sisaruksen ja heidän isänsä perustaman seurakunnan syvästi inhimillinen tarina, kun takaumista paljastuu niin orastavia rakkauden tuntemuksia kuin repiviä ristiriitojakin.

Elokuva tavoittaa hienosti novellin hengen ja symboliikan, sen omintakeisen henkisyyden. Tarinan kulminaatio on askeesin ja nautinnon, henkisen ja aistillisen välisessä jännitteessä. Ranskalainen illallinen kertoo ihmisen ja ruuan suhteista hienostuneella tavalla, jollaiseen harva elokuva on pystynyt. Illallinen, johon Babette käyttää arpajaisissa voittamansa 10 000 frangia luopuen taloudellisesti turvatusta elämästä, ei ole pelkkää ravintoa – se on taidetta ja eräänlainen liturginen palvelus. Elämän nautinnoista kieltäytyneet kyläläiset päättävät osallistua juhlaan, mutta ajatuksena on pidättäytyä kommentoimasta ateriaa – ehkä myös olla nauttimatta siitä.

Jumalaiset maut kuitenkin vähitellen murtavat vieraiden päätöksen ja epäluottamuksen. Vanhat kaunat, erimielisyydet sulavat pois. Voidaan puhua jopa mystisestä lunastuksesta yhteisen aterian kautta – syömisrituaalin henkinen allegoria selittää miksi elokuva on mm. paavi Franciscuksen lempielokuva.

Ranskalaisen illallisen katsominen sopii hienosti tähän vuodenaikaan, lähestyessämme omaa ruokajuhlaamme. Elokuva valittiin Tanskan ”kulttuurikaanonin” 12 elokuvan joukkoon ja se voitti parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin. /Anneli Jussila ja Taneli Hiltunen

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 4.12.

KAVIn aluesarja: Gabriel Axel, Ranskalainen illallinen (Babettes gæstebud, Tanska 1987) ti 7.12. klo 18.00 Bio Rex. 101 min. S. KAVI 35 mm. Suom. tekstitys. Päärooleissa Stéphane Audran, Bodil Kjer, Birgitte Federspiel ja Jarl Kulle. Liput (6 €) Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi. Maskisuositus.

Taianomainen hetki yhteisellä aterialla. Kuva: KAVI