Norjalainen dokumentti Winter´s Yearning (2019) eli Talven kaipuu päättää syyskauden pohjoismaisten elokuvien sarjan. Sidse Torstholm Larsenin ja Sturla Pilskogin teos kuljettaa katsojan grönlantilaisen puhtaanvalkoisen lumen ja sinisen meren ääreen, paikkaan josta ei ole vara lähteä Tanskaan, tai minnekään, tai ainakaan vara palata takaisin, jos kerran on lähtenyt.

Kolmen päähenkilön – Kirstenin, Gideonin ja Peterin – yritykset muuttaa tosiasioita hukkuvat Maniitsoqin pikkukaupunkiyhteisön loputtomaan odotukseen. Pelastajaksi, työn ja vaurauden tuojaksi pitäisi pian saapua ALCOA, yhdysvaltalainen alumiiniyhtiö. Uusi tehdas muuttaisi kaiken. Toimitusjohtaja ei vain tule vierailulle.

Maniitsoqissa kaikki tuntevat toisensa. Paikka muistuttaa ilmapiiriltään yllättävästi suomalaista syrjäseutua. Alkoholilla lääkitään sekä masennusta että elämänkumppanin kaipuuta, työttömyydestä puhumattakaan. Grönlannissa pari sukupolvea on kasvanut ryypäten ja tapellen. Vain mummot ja papat muistavat toisenlaisen elämän. Vain he osaavat olla ylpeitä maastaan ja sen perinteistä. Mitä tekee kalatehtaan nuori Kirsten kohdattuaan vanhuksia? Saavatko Gideon ja Peter mitään aikaan?

Alkuperäiskansojen oikeudella omaan elämäntapaan ja itsenäisyyteen ei ole kaukaisen emämaan tai kansainvälisen talousjätin politiikassa juuri mitään merkitystä. Toisten apuun ei Grönlannissakaan kannata tuudittautua vaan pitää ottaa ohjat omiin käsiin. Jokaisen pitää kantaa vastuu, lopettaa joutilas ajelehtiminen ja aloittaa muutos itsestä. Omien juurien hyväksyminen ja omien traumojen tunnistaminen vapauttaa.

Tarina on kiedottu kauniisiin pelkistettyihin kuviin, kumpuilevien vuorten lumisiin rinteisiin, Atlantin ja jäämeren hilehyhmään, maailmaan, jossa armoton pimeä ja keinovalo sekoittuu kalan ja valaan lihan tuoksuun. Maiseman herättämistä tunteista ponnahtaa väistämättä mieleen Miia Tervon Aurora. Siinä kuten Winter´s Yearningissä on tuttu pohjoinen ulottuvuus: sielu kiinni maisemassa ja sydän juurissa. Joulu ja pieni onni pilkahtaa kuvissa. Grönlannin kielikin kuulostaa jännittävän erilaiselta. /Ulappa

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 11.12.

Näytöksen yhteydessä voi ostaa käteisellä Kino Tavastin upouusia t-paitoja (26 €) ja Kavin kalentereita (12,50 €) sekä lahjakortteja (25 ja 50 €).

Kuukauden pohjoismainen elokuva: Sidse Torstholm Larsen & Sturla Pilskog, Winter´s Yearning (2019) ma 13.12. klo 18.00 Museo Militarian elokuvasalissa (2. kerros). K12. 77 min. Tekstitys englanniksi. Maskisuositus. Liput 7 € Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai 6 € käteisellä ovelta näytöspäivänä klo 17.45 alkaen.