Kino Tavast ry osallistuu yhteistyössä BioRex Verkatehtaan kanssa valtakunnalliseen varainkeruutapahtumaan Ukrainan sodan uhrien auttamiseksi la 2.4. klo 15.00 BioRexissä. Tuolloin esitetään salissa 5 ukrainalainen Maryna Er Gorbachin elokuva Klondike (2022), johon katsojat voivat ostaa lippuja 5 – 50 €:n hintaan. Näytöksen koko tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä SPR:n ja Unicefin avustustyöhön Ukrainan sodasta kärsivien auttamiseksi.

Bio Rex Verkatehdas tarjoaa salin ja esitystekniikan korvauksetta ja Kino Tavast ry maksaa elokuvan esitysoikeudet. Varainkeruunäytös järjestetään osana Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa ry:n maanlaajuista kampanjaa.

Tapahtumassa Suomen ensi-iltansa saava Klondike sai maailman ensi-iltansa tammikuussa Sundance-festivaalilla, jossa Er Gorbachin ohjaustyö palkittiin kansainvälisten fiktioelokuvien kilpasarjassa.

Klodiken päähenkilö on viimeisillään raskaana oleva maanviljelijä Irka, joka ei halua jättää kotiaan Itä-Ukrainan Donbassissa, vaikka separitistien terrori tekee seinään reiän ja aiheuttaa riipivää epävarmuutta. Irkan ja hänen puolisonsa Tolikin arki suistuu lopullisesti raiteiltaan, kun Malaysia Airlinesin lento 17 ammutaan alas heidän kotinsa lähettyvillä.

Kun tälläkin hetkellä näemme uutisista, miten ukrainalaiset naiset pakenevat sotaa, raportoivat sotarikoksista ja tarttuvat aseisiin puolustaakseen kotimaataan, elokuva Klondike tuntuu aavemaisen ajankohtaiselta. Ohjaaja-käsikirjoittaja Er Gorbach on omistanut elokuvan viattomille naisille. 

“Klondike on emotionaalisesti voimakas näkemys. Elokuva tarjoaa fiktiivisen näkökulman sotaan sellaisena kuin se näyttäytyi separatistien terrorisoiman Donbassin alueella jo vuosia ennen Venäjän laajaa hyökkäystä maahan”, kuvailee Pekka Lanerva, Rakkautta & Anarkiaa ry:n taiteellinen johtaja.

Varainkeruutapahtumaan onkin liittynyt mukaan kumppaneita ympäri Suomen. “Nyt jokaisen meistä, myös elokuvatoimijoiden, on otettava kantaa ja tuomittava Venäjän hyökkäys Ukrainaan.”

Liput näytöksiin voi ostaa osoitteesta tickets.hiff.fi. Varainkeruunäytöksiin osallistuvat paikkakunnat on listattu Rakkautta ja Anarkiaa ry:n nettisivuilla osoitteessa bit.ly/hiffukraine.

KLONDIKE

Ohjaaja: Maryna Er Gorbach

Kesto: 1 h 40 min

Tuotantovuosi: 2022

Tuotantomaa: Ukraina, Turkki

Kieli: ukraina, venäjä, tšetšeeni, hollanti

Tekstitys: englanti

Laji: draama

Ikäraja: 16

Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa ry on elokuvakulttuurin edelläkävijä, jonka missio on juhlia elokuvataidetta ja parantaa maailmaa rakkaudella ja anarkialla. Vuonna 1991 perustettu yhdistys toimii aktiivisesti ympäri vuoden. Yhdistyksen päätapahtuma on Suomen suurin ja merkittävin kansainvälinen elokuvafestivaali, syyskuussa järjestettävä Rakkautta & Anarkiaa.

Suomen Punainen Risti on humanitaarinen avustusjärjestö. Punainen Risti toimittaa Ukrainaan lääkkeitä ja muita sairaanhoidon tarvikkeita, ruokaa, vettä sekä hygieniatarvikkeita. Punainen Risti tarjoaa myös psykososiaalista tukea ja järjestää ensiapukoulutusta. Järjestö auttaa myös sotaa paenneita ihmisiä eri maissa.

Unicef on YK:n lastenjärjestö, joka edistää haavoittuvassa asemassa olevien lasten asemaa ympäri maailmaa. Unicef auttaa Ukrainassa esimerkiksi toimittamalla sinne lääkkeitä, ensiapupaketteja, leikkausvälineitä ja leluja. Ukrainan naapurimaissa Unicef tarjoaa sotaa paenneille ihmisille psykososiaalista tukea ja avustustarvikkeita.

Kino Tavast ry on hämeenlinnalainen elokuvayhdistys, joka toimii elokuvakulttuurin monimuotoistamiseksi ja elokuvakasvatuksen kehittämiseksi Hämeenlinnan seudulla.

Bio Rex Cinemas Oy on ruotsalaisen Svenska Bion omistama elokuvateatteriketju, jolla on elokuvateatterit 11 paikkakunnalla ja niissä 48 salia. Ketju on Suomen toiseksi suurin.