Ukrainalaisen Maryna Er Gorbachin (s.1981) sotadraama Klondike (2022) määrittelee uudelleen miten käyttää uutuuselokuvan yhteydessä sellaisia termejä kuin ”ajankohtainen” tai ”hätkähdyttävä”.

Eletään vuotta 2014, ja Itä-Ukrainassa on käynnissä avoin konflikti venäjämielisten separatistien ja Ukrainan hallinnon välillä. Klondiken päähenkilöt, viimeisillä kuukausillaan raskaana oleva Irka (Oxana Cherkashyna) sekä hänen miehensä Tolik (Serhiy Shadrin) asuvat maalaismiljöössä lähellä Venäjän rajaa, konfliktiherkällä alueella. Mitä ”konfliktiherkkyys” tarkoittaa, selviää katsojalle ensimmäisessä kohtauksessa.

Yksi Klondiken suurista ansioista on eräänlainen taiteellinen invaasio kollektiiviseen länsimaiseen unohdukseen: se näyttää nykyisen Ukrainan sodan kasvukivut ja sen, ”miten jäätynyt konflikti” voi aktivoitua ja eskaloitua edelleen. Tuskin ohjaajan mieleen on kuitenkaan elokuvaa tehdessään tullut, minkälaiseen maailmaan se syntyy.

Tematiikaltaan Klondike on raastavan ajankohtainen, mutta se onnistuu myös vahvistamaan sotadraamaa genrenä ja siten elokuvaestetiikan poliittista uskottavuutta yleisesti. Elokuvassa keskitytään siviileihin ja heidän kamppailuunsa elämän puolesta.

Etenkin päärooliin nousevan Irkan selviytymiskamppailu on koskettava. Raskaana oleminen muodostaa elokuvassa paitsi konkreettisen, fyysisen tason, myös vahvan symbolisen tason: sodan ja kapinan repiessä maita, kyliä, kaupunkeja, perheitä ja ruumiita, elämä myös kehittyy – ja sitä on varjeltava. Muutenkin elokuvan miljöö luo vahvan tuntuman ukrainalaiseen maaseutuun ja maanläheiseen elämään.

Ei ole yllätys, että elokuvan lopussa Klondiken kerrotaan olevan omistettu naisille. Sota saa arkiset mittasuhteet: rikkoutuneen olohuoneen seinän, kotiin tunkeutuvat separatistit – sekä vahvan naisnäkökulman.

Pääroolipariskunnan lisäksi henkilödynamiikkaa käsitellään Irkan veljen, Yalikin (Oleg Shcherbina) ilmestyttyä tiluksille. Tolikin ja Yalikin välillä nähdään ideologinen paine, joka ei voi päättyä kuin murheellisesti. Miesten kohtalo ja etenkin Yalikin viimeiset vuorosanat elokuvan lopussa ovat pysäyttäviä.

Klondiken ilmestyminen keskelle sotaa tekee siitä myös avoimen hätähuudon siviilien ja kadotetun rauhan puolesta. Onnekkaita he, jotka voivat katsoa sen teatterissa ehjien seinien suojissa. /Joel Ritala

Maryna Er Gorbach, Klondike (Ukraina/Turkki 2022) la 2.4. klo 15.00 BioRex, sali 5. 100 min. K16. Liput (5 – 50 €) näytökseen osoitteesta https://tickets.hiff.fi. Näytöksen tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä SPR:n ja Unicefin avustustyöhön Ukrainan sodasta kärsivien auttamiseksi.