Pikkutyttö koskettaa sormellaan vesimaljan pintaa. Haarniskoitu käsi nostaa hänet olalle. Lapsen silmissä näkyy sanaton ahdistus. Ollaan Visbyn taistelukentällä vuonna 1361, ja kuningas Valdemarin tanskalaisarmeija on lyönyt raa’asti paikalliset talonpoikaisjoukot. Jälkinäytöstä todistaneesta tytöstä tulee kuningatar Margareeta (karismaattinen Trine Dyrholm), joka yhdistää Pohjolan voimat ja perustaa Kalmarin unionin.

Vallankäyttöä naisnäkökulmasta kuvaavassa epookkidraamassa olisi helppo kertoa tarina epävarmasta alusta ja neuvonantajiin tukeutumisesta, mutta Margareeta: Pohjolan kuningattaren (2021) ohjaaja Charlotte Sieling ja hänen kanssaan käsikirjoituksen tehneet Jesper Fink ja Maya Ilsøe toimivat päinvastoin. Alkukohtauksen jälkeen näemme vuonna 1402 valtansa huipulla olevan naisen, joka ajaa päämääriään niin omana itsenään kuin adoptiopoikansa Eerikin (Morten Hee Andersen) kautta.

Viisas kuningatar joutuu kuitenkin mahdottoman dilemman eteen, kun hoviin tuodaan kesken Englannin kanssa käytäviä avioliittoneuvotteluja arvoituksellinen nuori mies. Yhtäkkiä vaakakuppeihin päätyvät pitkäjänteisesti rakennetut liittolaisuussuhteet ja Margareetan äidinvaistot.

Historiallisille elokuville on ominaista tekoajankohdan arvomaailman suodattuminen osaksi tarinaa, ja Margareeta onkin luontevasti ajan hermolla. Feministisiä näkökantoja edustaa esimerkiksi viittaus aikaansa edellä olleeseen naisrauhaan. Margareetan väliintulon ansiosta orjuudesta pelastuvan Astridin (Agnes Rase) vaarallinen asema hovinaisena tosin havainnollistaa, että mahtikäsky ja naisten kohtelu käytännössä eivät ole sama asia.

Kerronta tekee vaikutuksen kyvyllään saada katsoja ymmärtämään keskeisten henkilöiden ajattelua ja tunteita. Intiimin mittakaavan rinnalla kulkevat välähdykset laajempaan keskiaikaiseen maailmaan, visuaalinen näyttävyys ja pikkutarkan koristeellinen puvustus. Skandinaavishenkinen musiikki puolestaan vaihtelee maisemia kuvastavasta jylhyydestä emotionaaliseen voimallisuuteen.

Pohjoismaissa keskiaikaelokuvia tehdään melko harvakseltaan, joten kun lopputulos on Margareetan tasoa, kannattaa hyödyntää tilaisuus ja suunnata Hämeen keskiaikaiseen linnaan valkokankaan ääreen!  /Taneli Hiltunen

Charlotte Sieling, Margareeta: Pohjolan kuningatar (Margrete den første, Tanska 2021) la 20. ja su 21.8. klo 14.30 Hämeen linnan luentosalissa (1. kerros). 120 min. K12. Suom. tekstitys. Näytökseen pääsy edellyttää keskiaikafestivaalin aluelippua (hinnat täältä). Elokuva on ilmainen ja voit halutessasi varata siihen paikan osoitteessa https://kinotavast.tapahtumiin.fi. Näytös järjestetään yhteistyössä Hämeen keskiaikafestivaalin, Hämeen linnan ja Walhalla ry:n kanssa.

Margareeta ja Eerik saattueineen. Kuva: Filmikamari, kuvaaja Julie Vrabelova