”En opeta teille vain koripalloa, vaan myös elämää”, sanoo valmentaja Brynjar Karl Sigurðsson alun toisella kymmenellä oleville valmennettavilleen. He ovat koripalloharrastusta aloittelevia tyttöjä ja Brynjar puolestaan lajille ja työlleen omistautunut valmentaja, joka on tosissaan myös tyttöjen kanssa. Tytöt taas osoittavat hellyttävää kiintymystä sekä lajiin, toisiinsa että valmentajaan.

Gudjon Ragnarssonin elokuvassa Tytöt – pidetään pallo! (2021) soi heleänä urheilijatyttöjen ääni. Joukkueen pelaajat antautuvat kameralle vilpittöminä ja vakuuttavina mielipiteineen ja pohdintoineen. Neljän vuoden aikana ohjaaja pystyi rakentamaan tyttöihin luottamusuhteen, joka mahdollisti tehdyt kuvaukset ja tiivisti urheilun ilot ja pettymykset, opit ja loukkaantumiset.

Kuvamateriaalista on taottu suomalais-islantilaiseen yhteistuotantoon vahva ja katsojaa otteessaan pitävä kokonaisuus, johon dramaturgisen panoksensa on antanut kokenut Ilkka Vehkalahti ja äänisuunnitteluun Jussi-palkittu Pietari Koskinen. Leikkaus on onnistunut mainiosti.

Paitsi että Ragnarssonin elokuva valottaa lasten valmennuksen erityisongelmia ja kriisiherkkyyttä, se käsittelee myös urheiluharrastuksen merkitystä lasten elämässä ja ravistelee luutuneita tasa-arvonäkemyksiä. Islannin koripalloliitossa ei näet olekaan itsestään selvää, että tytöt pääsevät pelaamaan poikia vastaan. Pöyristyttävät perustelut saavat tytöt myös osoittamaan mieltään aikuisia kismittävällä tavalla.

Ohjaaja Ragnarsson toivoo, että hän voi elokuvallaan rohkaista lapsia löytämään kykynsä ja muovaamaan omaa tulevaisuuttaan. Joukkueurheilua harrastaville lapsille ja heidän vanhemmilleen ja isovanhemmilleen elokuva onkin nappivalinta.

Pojista on tehty lukuisia urheiluelokuvia, tytöt ovat jääneet lähes paitsioon. Dokumenttielokuvia, joissa pääroolissa ovat lapset, ei juuri ole. Tytöt – pidetään pallo!  -elokuvan toteutus on kiinnostava, vauhdikas ja tuore. Tasa-arvoteema puhuttelee kaikkia. Kannattaa siis katsoa – jopa pelkästään tytöistä pursuavan voimaannuttavan energian takia. /Ulappa

Kuukauden pohjoismainen: Gudjon Ragnarsson, Tytöt – pidetään pallo! (Islanti 2021) ma 5.9. klo 18 Museo Militarian elokuvasali (Vanhankaupunginkatu 19, HML). S. 70 min. Liput (8 €) Kino Tavastin verkkokaupasta (näytöspäivänä klo 17.30:een asti) tai käteisellä ovelta näytöspäivänä klo 17.45 alkaen.