Taneli Hiltunen pitää ke 7.9. klo 17.30 musiikkinäytteitä sisältävän luennon Hämeenlinnan pääkirjaston Leino-salissa. Toukokuussa kuollut Vangelis (1943–2022) oli elektronisen musiikin ja modernin elokuvamusiikin historian tärkeimpiä mestareita. Varsinkin score-sävellyksillään maailmanmaineeseen noussut ”yhden miehen orkesteri” loi unohtumattomia tunnelmia niin genreiltään vaihteleviin elokuviin kuin omille instrumentaalilevyilleen.

Vaikka Vangeliksen pääasiallisia työkaluja olivat erilaiset syntetisaattorit, hän hallitsi myös kuorolaulun ja akustisten soitinten liittämisen saumattomaksi osaksi vangitsevan tunteikasta, voimallista, seikkailunhaluista, haaveellista ja myyttistä sävelkieltään.

Kansainvälisen uran kaupallisiksi huipuiksi muodostuivat miljoonia kappaleita myyneet Oscar-palkittu Tulivaunut (1981) -soundtrack ja 1492 – paratiisin valloitus (1992). Ne toivat epookkitarinoihinsa uudenlaista luonteikkuutta ja toimivat yhtä lailla itsenäisinä kuunteluelämyksinä. Sama pätee vaikkapa Blade Runnerin (1982) futurismiin.

Luennolla kuullaan musiikkinäytteitä myös Vangeliksen muusta sävellystuotannosta, kuten albumilta Spiral (1977). Harvassa ovat mestarit, jotka niin säveltävät, sovittavat kuin soittavatkin jopa kaikkia levyllä kuultavia instrumentteja!

Luennon järjestävät yhteistyössä Kino Tavast ja Hämeenlinnan kaupunginkirjasto. Vapaa pääsy.