Pedon merkki (1981) on erilainen sotaelokuva. Monessakin mielessä. Se ei kerro rintamamiehistä, siinä ei tehdä sankaritekoja, eikä saarnata suurta kansallista kertomusta. Hakaristi ja siniristi liehuvat rinta rinnan. Kyse on enemmän tai vähemmän olosuhteiden pakosta, mutta armeijan tiedotusosaston on myytävä liittolaisuus sekä hyökkäyssota vieraan vallan rinnalla koko kansalle. Vähä vähältä tehtävästä muodostuu tiedotuskomppanian sotureille henkilökohtainen helvetti, jonka syövereissä heidän on jotenkin kyettävä elämään. Kaikki eivät siihen kykene, ja hekin jotka kykenevät, arpeutuvat henkisesti. Pedon merkin pasifistinen sanoma on selvä: sota on tregedia, jossa ei ole mitään kansallisesti ylevää.

Elokuvassa seurataan kolmen tiedotusosaston ystävyksen elämää. Kaarlo (Esko Salminen) kirjoittaa kirjaa Aunuksen valtauksesta ja Usko (Vesa-Matti Loiri) reportaaseja etulinjasta. Olavi (Hannu Lauri) työskentelee järjestelmän esikuntaportaassa. Saksalaisnäkökulmaa edustaa intellektuelli yhdysupseeri Helmut von Stein (Tom Wentzel), joka hänkin joutuu tekemään tiliä natsi-ideologiansa kanssa. Kolmiodraaman aineksia tarinaan tuo vielä mukaan sotaleski Karin (Irina Milan), joka kamppailee oman tunne-elämänsä ja rakkautensa kanssa. Hannu Lauri ja Vesa-Matti Loiri palkittiin roolisuorituksistaan Jussi-patsailla.

Pedon merkin ohjannut Jaakko Pakkasvirta onnistui omana aikanaan sohaisemaan ideologiseen muurahaispesään, jossa vastakkain asettuivat sodan todellisuus ja siitä julkisuutta varten rakennettu suuri tarina. Pakkasvirta kertoi jälkeenpäin saaneensa jopa tappouhkauksia. Ulkomailla Pedon merkkiä osattiin kuitenkin arvostaa muun muassa Italian ja Ranskan elokuva-akatemioiden palkinnoilla.

Vaikka elokuva on muutoin hyvin 80-lukulainen kotimainen tuotanto, sen teemat ovat ajattomia ja nykyisen maailmanpoliittisen tilanteen huomioon ottaen myös valitettavan ajankohtaisia. Pedon merkki on erinomainen esimerkki siitä, kuinka elokuva kykenee paljastamaan ihmisluonnosta jotain sellaista, joka ei näytä muuttuvan vaikka mikä olisi. /Timo Miettinen

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 16.11.

KAVIn aluesarja: Jaakko Pakkasvirta, Pedon merkki (Suomi 1981) ti 22.11. klo 18 BioRex, sali 4. 120 min. K12. Päärooleissa Esko Salminen, Vesa-Matti Loiri ja Hannu Lauri. Liput 6 € Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai ovelta maksupäätteellä ja käteisellä näytöspäivänä klo 17.40 alkaen.