Mitä saadaan, kun voimansa yhdistävät ambulanssia ajava sellisti, kuulokorvalta soittavat romanit, kommunistijäärä ex-manageri ja tämän käsittelyssä maineensa ja orkesterinsa menettänyt kapellimestari? Mahdoton unelma, joka herää kolmen vuosikymmenen horroksesta, kun Bolšoin toimistoon saapuu faksilla kiireellinen konserttipyyntö. Siivoojaksi pois silmistä potkittu Andrei Filipov (Aleksei Guskov) ottaa sen parempaan talteen, ja niin käynnistyy ”haamuorkesterin” mutkien täyteinen matka kohti Pariisin parrasvaloja.

Romanialaissyntyisen Radu Mihaileanun tyylille on ominaista mm. elämänmakuinen huumori, kansallisuuksiin liittyville stereotypioille irvailu ja luonteva tunteikkuus. Tämä kaikki on läsnä Konsertissa (2009). Omaa kantaaottavuuttaan on Filipovin taustatarinassa. Hänet siirrettiin aikoinaan syrjään syystä, joka on todellisen tapauksen inspiroima: Jevgeni Svetlanov hyllytettiin kahdeksi vuodeksi, koska hän vastusti Brežnevin tahtoa poistaa juutalaiset soittajat orkesterista.

Näyttelijävalinnat ovat kautta linjan fantastisia. Guskovin rinnalle päärooliin nousee sukupolvensa valovoimaisimpiin ranskalaisiin kuuluva Mélanie Laurent viuluvirtuoosi Anne-Marie Jacquet’na. Muissa keskeisissä rooleissa erityisesti romaniviulisti Anghel Gheorghe tekee Vassilina vaikutuksen soittotaidoillaan ja rempseydellään, ja Ivan Gavrilov (Valerij Barinov) puolestaan järjestää yllättäviä tilanteita vuosikymmenten taakse jämähtäneellä neuvostomentaliteetillaan.

Taianomaisen tarinan hehkuva sydän on Pjotr Tšaikovskin viulukonsertto, jonka hän sävelsi Sveitsissä vuonna 1878 henkisesti tuhoisasta kulissiavioliitosta toipuessaan. Siinä kuuluu venäläisten kansansävelmien vaikutus, nautittavan emotionaalinen paatos ja sen vastapainona lyyrinen herkkyys.

Musiikki viimeistelee kerronnan eloisuuden, oli sitten kysymys viuluille sovitetusta J. S. Bachin erään cembalokonserton osasta tai vaikkapa Aram Hatšaturjanin Sapelitanssin teknoversiosta. Neuvostoajan ja sen perinnön ristiriitoja puolestaan henkii Armand Amarin score, joka osaltaan kuljettaa tarinaa eteenpäin ja tulkitsee hahmojen mielenmaisemaa.

Konsertti onkin pohjimmiltaan elokuva rakkaudesta musiikkiin, joka ylittää kielirajat ja yhdistää eripariset persoonat tavoittelemaan syvää harmoniaa.  /Taneli Hiltunen

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 7.12.

KAVIn aluesarja: Radu Mihaileanu, Konsertti (Le concert, Ranska/Italia/Romania/Belgia 2009) BioRex ti 13.12. klo 18.00. Päärooleissa Aleksei Guskov ja Mélanie Laurent. Liput 6 € Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai maksupäätteellä ja käteisellä ovelta näytöspäivänä klo 17.40 alkaen.