Jotkin populaarikulttuurin hahmot jäävät elämään yleiseen tietoisuuteen melkeinpä siitä riippumatta, onko lukenut kyseisen romaanin tai katsonut sen pohjalta tehdyn filmatisoinnin. Australialais-brittiläisen Pamela Lyndon Traversin luoma Maija Poppanen – tuo sateenvarjolla lentävä lastenhoitaja – on tällainen kuuluisuus. Jo kirjoina hänen seikkailunsa ovat löytäneet tiensä lukemattomien lasten ja lapsenmielisten sydämiin.

Aivan uudelle tasolle ilmiö nousi, kun tarinoitaan suojellut Travers lakkasi vastustamasta ajatusta, että Disney tarttuisi niihin musikaalin muodossa. Niinpä Robert Stevensonin ohjaama Maija Poppanen sai ensi-iltansa Hollywoodissa 27.8.1964, ja sen aseman kestoklassikkona sinetöivät viisi Oscar-pystiä.

Ikoniseen rooliin saatiin niin karisman ja leikkisyyden sekoituksella kuin upealla lauluäänelläänkin ihastuttava Julie Andrews. Hän vieläpä sai Oscaristaan vastapainoa pettymykselle, että häntä ei ollut valittu Elizaksi My Fair Ladyn filmatisointiin, vaikka olikin jo sisäistänyt roolin Broadwayllä.

Hienostuneesti pukeutuva, viisauksia moitteettomalla brittienglannilla puhuva ja vaikka mitä laukustaan taikova Mary Poppins ei suinkaan ole elokuvan ainoa mieleenpainuva hahmo. Herra ja rouva Pankin perheen lapset Jane (Karen Dotrice) ja Michael (Matthew Garber) ovat asiaankuuluvan hellyttäviä, ja George-isä (David Tomlinson) sekä innokas suffragetti-äiti Winifred (Glynis Johns) tuovat kuvioon vanhemmuuden haasteet. Omaa luokkaansa sivurooleista on Dick Van Dyken tulkitsema nokisutari Bert, jonka optimistinen elämänasenne tarjoaa mallia meille kaikille.

Richard M. Shermanin ja Robert B. Shermanin laulut ovat säilyttäneet ikivihreytensä, ja vaikkapa ”A Spoonful of Sugar”, ”Chim-Chim-Cheree” sekä ”Supercalifragilisticexpialidocious” jäävät soimaan päähän pitkäksi aikaa – oli sitten kysymys ensimmäisestä tai kuinka monennesta katsomiskerrasta tahansa!

Värikäs puvustus ja lavastus luovat illuusiota 1910-luvun edvardiaanisesta Lontoosta, mistä päästään seikkailemaan animoituihin mielikuvitusmaisemiin pingviinien ja muiden puhuvien eläinhahmojen kanssa – oman aikansa parasta osaamista nekin.

Ei ihme, että Maija Poppasen viehätys tepsii kaikenikäisiin, ja tavallaan on erikoista, että Emily Bluntin tähdittämää jatko-osaa saatiin odottaa aina vuoteen 2018 asti. Kenties sekin vielä nähdään Kirjaston Kinopiirissä…  /Taneli Hiltunen

Kirjaston Kinopiiri: Robert Stevenson, Maija Poppanen (Mary Poppins, USA 1964) ma 19.12. klo 17.30 pääkirjaston Mediahuone. 133 min. S. Suom. tekstitys. Vapaa pääsy. Päärooleissa Julie Andrews, Karen Dotrice ja Matthew Garber.

Kinopiiri-näytökset järjestävät yhteistyössä Hämeenlinnan kaupunginkirjasto ja Kino Tavast, jonka edustajat alustavat elokuvan ja vetävät sen jälkeen käytävää keskustelua. Vapaa pääsy, mutta kannattaa ilmoittautua kirjastolle. Syksyn sarja kokonaisuudessaan ja ilmoittautumisohjeet täältä.