Viime vuonna valmistuneessa Marianne Blicherin Miss Viborgissa seurataan ylipainoisen, kuusikymppisen Solveijin elämää. Pikkukaupungin eläkeläismummon touhuissa ei äkkipäätään ajatellen luulisi olevan mitään hohtoa, mutta Solvej osoittautuu rohkelikoksi sekä terävä- ja tunneälyiseksi persoonaksi.

Solvej (Ragnhild Kaasgaard) on miltei linnoittautunut asuntoonsa ja elää turvaherkkujen ja pelastustablettien kierteessä, josta ei ole ulospääsyä. Yllättävä kohtaaminen naapurin 17-vuotiaan Katen (Isabella Møller Hansen) kanssa käynnistää tapahtumaketjun, jossa arkitylsyys mullistuu molemmille merkittävällä tavalla.

Tuttu perusasetelma nuoren ja seniorin myönteisestä suhteesta on elokuvassa herätelty henkiin kiinnostavasti. Teemaa syventävässä suppeassa henkilö- ja rooligalleriassa päähenkilöt Solvej ja Kate ovat hahmoina toistensa vastakohtia, mutta toimivat eri kohtauksissa myös toistensa varjoina, lähimpinä ja todistajina.

Teatteritaustaisella ohjaaja-käsikirjoittaja Marianne Blicherillä on ollut ilmiömäinen kyky valita naisrooleihin valovoimaiset näyttelijät. Heillä ei ole maailmanluokan meriittejä ansioluettelossaan, mutta he ovat rooleissaan nautittavan aitoja ja uskottavia, entinen kauneuskuningatar Solvej suorastaan rakastettava antisankari. Miesroolissa, Solveijta iskevänä ja auttavana rekkamiehenä nähdään pitkän uran tehnyt Kristian Haaken.

Ragnhild Kaasgaard on saanut useilla kansainvälisillä festivaaleilla pääosastaan palkinnon ja myös ehdokkuuksia on ollut häkellyttävä määrä. Miss Viborg on kiertänyt maailmalla kymmenillä ja kymmenillä festivaaleilla – aina menestyen.

Onnistuneen näyttelijäntyön lisäksi rakastan Miss Viborgissa kameran tunkeutumista arjen pienten askareiden keskelle paikkoihin ja tilanteisiin, joita ei draamoissa yleensä nähdä. 

Elokuvassa on kyse ihmisen arvosta, kyvystä olla armollinen itselleen ja moraalisesta oikeudesta saada rakkautta ja huomiota osakseen. Ehkä Miss Viborg pohtii myös sitä, miten elämää oikein pitäisi elää, jotta se olisi elämisen arvoista.

Lämpimät suositukset kaikenikäisille hilautua kotinurkista kokemaan vahvaa myötätuntoa itsensä kadottaneita ja uudelleen löytäviä kohtaan.  /Ulappa

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 3.5.

Kuukauden pohjoismainen elokuva: Marianne Blicher, Miss Viborg (Tanska 2022) ma 8.5. klo 18.00 Museo Militarian elokuvasali. Draama. Komedia. 100 min. K12. Suom. tekstitys. Liput (8 €) Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai käteisellä/maksukortilla ovelta näytöspäivänä klo 17.45 alkaen. Ennakkoon ilmoittautuneille koululais- ja opiskelijaryhmille ilmainen.