Valokuvaamisesta on tehty verrattain monia elokuvia, mutta harva pistää päähenkilönsä yhtä kovaan fyysiseen ja henkiseen prässiin kuin islantilaisen Hlynur Pálmasonin Godland – kutsumus (2022). Nuori tanskalaispappi Lucas (Winter Brothersista tuttu Elliott Crosset Hove) saa tehtäväkseen perustaa seurakunnan syrjäiselle seudulle Islantiin. Siellä hän joutuu keskelle armotonta luontoa ja maailmaa, jota hän ei ulkopuolisena ymmärrä.

Uskonnollisesta lähtökohdastaan huolimatta tarina on huomattavan maanläheinen. Paljonpuhuva on retkikunnan oppaana toimivan vanhuksen Ragnarin (Ingvar Sigurðsson) ehdotus, että risti kannattaisi sahata kahteen osaan, jotta sitä olisi helpompi kuljettaa.

Lucasin kamera lukuisine tarvikkeineen kulkee mukana meren ja mantujen yli. Laajakuvaa edeltäviin aikoihin vie klassinen 4:3-kuvasuhde, ja rosoiset mustat reunat puolestaan jäljittelevät 1800-luvun jälkipuoliskon kuvaustekniikassa ratkaisevan tärkeitä lasilevyjä.

Juonen innoittajina ovat toimineet kuusi todellisen tanskalaispapin ottamaa valokuvaa – ensimmäiset kyseisestä Islannin alueesta ikuistetut. Useissa kohtauksissa ollaankin kiehtovasti kuvaamista valmistelevien toimien keskellä, mikä oli alkuaikoina melkoista tarkkuutta vaativa operaatio.

Maria von Hausswolffin naturalistinen kuvaus muistuttaa pitkine, karuja mutta vaihtelevia maisemia kiertämään jäävine hetkineen erääksi matkakertomusten klassikoksi noussutta Werner Herzogin Aguirrea. Kameratyöskentely tekee vaikutuksen muttei vedä huomiota itseensä.

Elokuvan tekijät osoittavat kiinnostusta myös paikallisten perinteiden vaalimiseen kansanlaulelmien ja -tarinoiden muodossa. Kannattaa kiinnittää huomiota Alex Zhang Hungtain musiikkiin, joka ei liiku perinteisellä duuri-molliakselilla vaan maalaa maisemien ja seudun asukkaiden kaikupohjaksi vahvaa juurevuutta ja alkukantaisuutta. Tunnelmaltaan skandinaavisempaa elokuvaa on vaikea kuvitella.  /Taneli Hiltunen

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 27.9.

Kuukauden pohjoismainen elokuva: Hlynur Pálmason, Godland – kutsumus (Volaða land/Vanskabte Land, Islanti/Ranska/Ruotsi/Tanska 2022) ma 2.10. klo 18.00 Museo Militarian elokuvasali. 138 min. K12. Suom. tekstitys. Liput (8 €) Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai käteisellä/maksukortilla ovelta klo 17.45 alkaen. Ennakkoon ilmoittautuneille koululais- ja opiskelijaryhmille ilmainen.