William Shakespearen (1564–1616) tuotanto on länsimaisen kirjallisuuden kulmakiviä. Hänen näytelmistään on myös tehty valkokangassovituksia aina mykkäelokuvien alkuvuosilta lähtien. Al Pacino johdattelee kiehtovasti kulissien taakse ohjaamassaan ja tähdittämässään dokumentaarisessa draamassa Looking for Richard (1996), jossa analysoidaan laajemmin Shakespearen merkitystä.

Gloucesterin herttua, josta tuli keskellä Ruusujen sotaa Englannin kuningas Rikhard III (1452–1485), on niin populaarikulttuurissa kuin historiankirjoituksessakin useimmiten kuvattu kyttyräselkäisenä vallananastajana – suorastaan pahuuden ruumiillistumana. Vaikka viimeaikaiset tutkimukset ja Rikhardin luiden sensaatiomainen löytyminen vuonna 2012 ovat tasapainottaneet tulkintoja, Shakespeare-hahmoa vasten voi yhä peilata ihmisluonnon pimeitä puolia.

Pacinon omaperäinen puolidokumentti yhdistelee näytelmäkohtauksia, näyttelijöiden ja asiantuntijoiden kommentteja sekä kadunihmisten ajatuksia. Pacinon väkevyys Rikhardin nahoissa haastaa jopa niin ikään itseään ohjanneen Sir Laurence Olivierin suvereeniuden vuoden 1955 klassikossa. Vaikuttavista roolisuorituksista mainittakoon myös Winona Ryderin käväisy Lady Anne Nevillenä (Rikhardin vaimo ja Englannin kuningatar) ja Estelle Parsons miehensä ja poikansa murhien katkeroittamana entisenä kuningattarena Margaretina.

Syvälle porautuva jutustelu luo sekä siltoja että kontrastia perinteisempään epookkiestetiikkaan, kun lippalakki on vaihtunut kullattuun kruunuun ja muihin keskiaikaisen vallan ilmentymiin.

Huumoria tuo näyttelijöiden rentous harjoituksissa materiaalin intensiivisyydestä huolimatta. Satunnaisten amerikkalaisten asenteet, joissa Shakespeare edustaa jotain liian vaikeaa lähestyttäväksi, ovat paljastavia. Pacino käy tarmokkaasti tätä lukkoa vastaan ja selittää elokuvansa auttavan pääsemään sisälle itse draamaan, ei ymmärtämään tekstin jokaista sanaa.

Pohjimmiltaan Shakespearen kuolemattomuus on kielessä, ja elokuvan aikana selviävät jambinen pentametri -runomitan salat. Inspiraatiota käydään hakemassa Shakespearen syntymätalossa ja Globe Theatren alkuperäisellä paikalla asti. Kuninkaalta voi olla ratsu hukassa, mutta ”Rikhardin etsintä” tuottaa hedelmää. Erään Pacinon haastatteleman mustan miehen sanoin: ”Jos meitä opetettaisiin tuntemaan toisiamme kohtaan, emme olisi niin väkivaltaisia. Shakespeare ohjeisti meitä.”  /Taneli Hiltunen

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 4.10.

KAVIn aluesarja: Al Pacino, Looking for Richard (USA 1996) ti 10.10. klo 18.00 BioRex, sali 4 (Paasikiventie 2). 109 min. K12. Suom. tekstitys. Liput 6 € Kino Tavastin verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai ovelta käteisellä/kortilla klo 17.45 alkaen niin kauan kuin paikkoja on jäljellä.