Mitä on sankaruus, ja millaisen sankarin olemme valmiita hyväksymään? Stephen Frearsin ohjaamassa älykkäässä satiirissa ollaan ihmisluonnon perusasioiden äärellä. Dustin Hoffmanin kroonisen kyyninen, epämiellyttävä pikkurikollinen Bernie tekee vastentahtoisesti sensaatiomaisen, ihmishenkiä pelastavan uroteon. Reportteri Gale (Geena Davis) vaistoaa tapauksessa jutunjuuren, mutta valokeilaan päätyykin ystävällinen koditon John (Andy Garcia), joka ottaa Bernien hänelle kertoman tarinan omakseen.

Elokuva sohii amerikkalaisen valtamedian skuuppihakuisuutta, mikä tulee esille vaikkapa Galen ottaessa vastaan reportteripalkinnon: Hän alkaa pilkkoa lavalla sipulia, kunnes siitä – mediajuttujen kohteesta – ei ole jäljellä mitään. Turhautunut Gale käyttää aivojaan, vaikkeivät hänen nopeita voittoja kalastelevat esimiehensä sitä tunnu edellyttävän.

Satunnaisia sankareita saa kuitenkin eniten irti juuri sankaruuden ongelmallisuudesta. Jos sankari ei vastaa suuren yleisön mielikuvia, mitä sitten? Aivan tavalliset, luonteiltaan monenlaiset ihmiset pystyvät hämmästyttäviin tekoihin, vaihtelevin motiivein.

Hoffman piirtää monista muista pääosistaan huomattavasti poikkeavan luonnekuvan: Tämän tyypin kanssa et haluaisi viettää aikaa kuin pakon edessä, mutta se ei ole koko totuus Berniestä. Täydellinen vastakohta on hyväuskoinen ja -tahtoinen puolustusasianajaja Donna (Susie Cusack), jonka lompakolle Bernien edustaminen ei tee hyvää.

Davisin roolisuorituksesta puolestaan tulee aidonoloinen kurkistus mediajulkisuuden ja journalistisen totuuden dilemmoihin – alan ongelmakenttä on yhä hyvin tunnistettava 2020-luvun vinkkelistäkin.

Kun amerikkalaiset tekevät satiiria maansa epäkohdista, lopputulos voi olla hyvinkin kirjavaa, mutta kenties ohjaaja Frearsin brittiläisyys pitää kerronnan sävyt toimivina ja välttää riskittömimmät ratkaisut. Tervetuloa avaamaan KAVI-sarjan kevät Tähtilippua ironisesti liehuttaen!  /Taneli Hiltunen

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 17.1.2024.

KAVIn aluesarja: Stephen Frears, Satunnaisia sankareita (Hero, USA 1992) ti 23.1. klo 18.00 BioRex, sali 4 (Paasikiventie 2). 118 min. S. Suom. tekstitys. Liput 7 € (huom. uusi hinta) verkkokaupasta https://kinotavast.tapahtumiin.fi tai ovelta kortilla/käteisellä klo 17.45 alkaen.

Lue myös Kino Tavastin kevätkauden ohjelmistoa esittelevä blogipostaus.

Artikkelikuvassa Berniellä riittää asiaa oikeussalissa. Kuva: KAVI