Britti-imperiumia on käsitelty valkokankaalla ja tv-sarjoissa yhä kriittisemmin varsinkin 2000-luvun puolella, mutta myös aiemmilta vuosikymmeniltä löytyy rehellisiä kuvauksia aihepiiristä. Keskelle toista buurisotaa vuosiin 1901–1902 sijoittuvan Bruce Beresfordin australialaisen klassikon Kunnian kentät (1980) ironisella suomennosnimellä on selvästi haettu yhteyttä Kubrickin Kunnian polkuihin (1957). Sekin asettaa kolme sotilasta sotaoikeuden eteen – yhdessä Britannian historian ensimmäisistä sotarikosoikeudenkäynneistä.

Syytettyinä ovat australialaiset luutnantit Harry ”Breaker” Morant (syntyjään englantilainen, Edward Woodward), Peter Handcock (Bryan Brown) ja George Witton (Lewis Fitz-Gerald), joiden rikoksia, buurisotavankien ja useiden siviilien ampumisia, elokuva ei pyri lainkaan silottelemaan. Silti laajemmassa kontekstissa brittiyksiköissä alettiin menetellä samoin, ja buurisiviilien kohtelu oli sekin kaukana humaanista keskitysleireineen.

Beresford on halunnut kysyä, miksi normaaleilta vaikuttavat ihmiset ryhtyvät brutaaleihin tekoihin. Näin elokuva ottaa tarkkaan määritettyä historiallista ja maantieteellistä rajaustaan yleisinhimillisemmän näkökulman.

Oscar-ehdokkuudella huomioitu Jonathan Hardyn, David Stevensin ja Beresfordin käsikirjoitus saa arvoisensa tulkit, kun kautta linjan vahvat roolisuoritukset herättävät oikeudenkäynnissä ja sen liepeillä vaikuttaneet persoonat eloon. Woodwardin näyttelemänä Morant on jämäkkä, impulsiivinenkin johtaja, joka varsinkaan ei suostu syntipukiksi. Kynä pysyy hänen kädessään taitavia runoja tuottaen.

Kolmikon asianajajaksi, majuri James Francis Thomasiksi eläytyvä Jack Thompson palkittiin Cannesin elokuvajuhlilla miessivuosasta. Hän onnistuu välittämään hienosti roolihahmonsa tehtävän arvaamattomuuden ja halun varmistaa syytetyille kaikin keinoin sen mihin he ovat armeijan ohjesääntöjen nojalla oikeutettuja – reilun oikeudenkäynnin.

Karunkauniita maisemia, sissisodan katkeruutta ja oikeussalin askeettisuutta yhdistävä Donald McAlpinen (mm. Moulin Rouge!) kuvauskaan ei jätä kylmäksi. Turhan vähälle huomiolle Suomessa jäänyt Kunnian kentät on realistisessa tasapainoisuudessaan kaukana tavanomaisemmista sotaan sijoittuvista elokuvista.  /Taneli Hiltunen

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 31.1.2024.

KAVIn aluesarja: Bruce Beresford, Kunnian kentät (Breaker Morant, Australia 1980) ti 6.2. klo 18.00 BioRex, sali 4 (Paasikiventie 2). 105 min. K16. Liput 7 € Kino Tavastin verkkokaupasta tai ovelta kortilla/käteisellä klo 17.45 alkaen.