Matti Kinnunen ja Iisakki Kennilä ovat urallaan niittäneet mainetta lumilautailun parissa.

Nyt ansiot karttuvat myös elokuvauralla. Kaverusten ohjaama dokumenttielokuva Just A Ride (2023) saa maaliskuun alussa Suomen teatteriensi-iltansa Hämeenlinnassa. Elokuva on kuitenkin jo ehtinyt valloittaa Krakovan Mountain Film -festivaalin, josta mukaan tarttui voitto Best Exploration/Adventure Film –sarjassa.

Tuhansien laskujen lumilautailijat ovat vasta kiihdyttämässä elokuvamaailmaan.

Just a Ride -elokuvan päähenkilö on 35-vuotias Matti Kinnunen, jonka koko elämä pyörii lumilautailun ympärillä. Kohtalo puuttuu armottomasti peliin: loukkaantumiset pysäyttävät ammattilaisuran.

Just A Ride on elämänmakuinen kasvutarina. Se sisältää seikkailua vuoristossa, surffausta korallin kirkkaissa vesissä, itsensä löytämistä ja hyväksymistä, ja sitä kautta oman elämänkatsomuksen tarkastelua. Suomalaista sisua ei matkasta puutu, ja jalat pysyvät tiukasti lumilaudan päällä.

Läpi elokuvan katsoja saa nauttia kauniista kuvista ja haukkoa henkeään silmänkantamattomiin riittävästä valkoisesta puuterimaisemasta. Elokuva vie matkoille, joista moni meistä ei osaa edes haaveilla. Se paljastaa lautailuhurman ja lautailun hauskuuden.

Vapauden kaipuu ja etsiminen ovat vahvasti läsnä dokumentissa. Matkallaan ystävykset tutustuvat uusiin ihmisiin, ja saavat huomata, että vapaus ei tarkoita yksinäisyyttä.

Elokuva onkin tarina myös ystävyydestä, haasteiden kohtaamisesta ja niistä selviämisestä yhdessä. Todellinen ystävyys muodostuu siitä, että ystävykset kertovat tunteensa, osoittavat erimielisyytensä ja hyväksyvät myös sen, että elämän tiet saattavat erkaantua.

Lopulta Just A Ride on tarina yhden ihmisen perspektiivistä tässä valtavassa maailmassa, tarina yhdestä elämästä, yhdestä laskusta ja sen seurauksista. Ja koska ihmisen elämäkin on vain yksi lasku, kannattaa matkasta nauttia!  /Teemu Saarinen

Janakkalalainen luonto- ja lumilautailuaiheisiin mieltynyt ohjaaja Iisakki Kennilä on paikalla näytöksessä kertomassa ja vastaamassa kysymyksiin.

Kritiikki on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 28.2.2024.

Kino Tavast -sarja: Iisakki Kennilä & Matti Kinnunen, Just A Ride (2023) ti 5.3. klo 18.00 BioRex Verkatehdas, sali 3. 65 min. K7. Liput Kino Tavastin verkkokaupasta kinotavast.tapahtumiin.fi/ tai näytöspäivänä ovelta klo 17.45 alkaen kortilla/käteisellä.

Artikkelikuvassa ystävysten hauskanpitoa lautailun lomassa. Kuva: Iisakki Kennilä