Valentin Vaala, Ihmiset suviyössä. Kavin aluesarja. Taiteiden yö pe 26.8. 2016 klo 19.45 Bio Rex Verkatehdas. K7. Kesto 66 min. Restauroitu ja digitoitu 4k-versio.

Valentin Vaalan elokuvassa Ihmiset suviyössä (1948) yöttömän yön tunnelma on lähes taianomainen. Reilun tunnin pituinen elokuva perustuu Nobel-kirjailija Frans Emil Sillanpään samannimiseen romaaniin. Filmi on kuvattu Hauholla ja Helsingissä.

Kesän hetket ovat täynnä elämäniloa ja nuorta rakkautta, mutta myös väkivaltaa ja surua. Rinnakkaiset tarinat kuljettavat tiheätunnelmaista kesäistä luontosinfoniaa kohti vääjäämätöntä huipennusta: harmonia ja tyyneys rikkoontuu yllättäin ja kohtalokkaasti.

Kuvaaja Eino Heinon kamera taltioi taidolla erilaisia ihmiskohtaloita ja yön satunnaisia hetkiä, mukana  elämän koko kirjo, jota sattumanvaraisuus ja kohtalokkuus leimaa.

Päärooleissa nähdään Eila Pehkonen, Emma Väänänen ja Martti Katajisto, joka palkittiin Jussilla roolityöstään nuorena Nokiana.  Jusseja saivat myös kolme muuta näyttelijää ja käsikirjoitus.

Suuret katsojajoukot eri vuosikymmeninä kerännyt elokuva on tiivis ja juuri siksi edelleen tenhoava. Roolihenkilöiden turha puhe ei pysähdytä juonen kulkua vaan  suven tarina rakentuu kuvien ja tunnelmien varaan niin kuin elokuvataiteessa täytyykin. Muuan aikalaiskriitikko luonnehti elokuvaa haikean runollisuuden ja mehevän realismin yhteensulautumaksi, jolla ei ole vertaistaan kotimaisessa tuotannossa. /Ulappa

Muokattu versio Hämeenlinnan kaupunkiuutisissa 24.8.2016 julkaistusta tekstistä.