Kavin aluesarja: Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen (1976)

Ohjaaja: Emil Lotjanu /Lotianu. Pääroolit: Grigore Grigoriu, Pavel Andrejtšenko, Sergiu Finiti, Svetlana Toma. Lajityyppi: Musikaali. Draama. Romantiikka. K16. 101 min.

Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen on elokuva, josta tuli suuri menestys lähes koko maailmassa. Se kertoo kiertävien mustalaisten elämästä arolla, se on vapauden ja rakkauden ilmaus, vapauden, joka on yli kaiken ja josta on maksettava, jos sen tahtoo lunastaa.

Musikaali osui johonkin ajan hermossa, ehkä se oli uuden sukupolven ääni, joka ei ollut päässyt vielä kunnolla kuuluviin, vapauden suloinen tuska sodan eläneen sukupolven jälkeen.

Elokuva on loistavasti kuvattu, voimakkaan värikylläinen, avoin ja paljaskin kuvatessaan vapaudesta elävää kansaa, joka tosin muuten sai kokea kaikki halveksitun vähemmistön kauhut, mitä vain kuvitella saattaa, holokaustikin tuli heidän osakseen, vaikka heitä muutoin palvottiin myyttisenä vapauden kansana, joka ei suostu myymään sitä, mistä me jo olemme kauan sitten luopuneet.

Mustalaisromantiikka on ollut usein aihe, johon on tartuttu, kun on haluttu kuvata jotakin vilpitöntä, puhdasta, oikeata vapaata elämää, joka ylittää kaikki rajat, niin rakkauden kuin totuuden ja oikeamielisyyden, saavuttaa ikään kuin ääripisteensä näistä kaikista elämän suurista arvoista.

Meillä Suomessa muun muassa hyvin nuori Teuvo Tulio teki yhdessä ystäviensä kanssa Mustalaishurmaaja-nimisen elokuvan,  puhtaan rakkauden ja vapauden ylistyksen, joka selkeästi kuuluu samaan aihemaailmaan.

Mikä tällaisissa elokuvissa sitten meihin vetoaa? Me, jotka olemme täällä pohjoisessa eläneet vuosisatoja vakaata ja työntäyteistä ”luterilaista” elämää, heräämme yhtäkkiä ja katsomme elokuvan myötä kauas kaukaiselle arolle, haistamme sen, kuulemme sen, uneksimme siitä, millainen elämämme olisi voinut olla, jos olisimme valinneet toisin. /PR

Julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 10.9.2016