Tuukka Tähti, Ukonvaaja 2016. 88 min. Tuotantoyhtiö Helomedia. Erikoispainos-DVD 17.6. DVD :n 2. painos elokuu 2016. Ukonvaaja-kuva Anna-Katri Hänninen.

Tuukka Tähden joukkorahoitettu Ukonvaaja-dokumenttielokuva jäljittää tietoa suomalaisesta muinaisuskosta A.W. Yrjänän johdolla.Yrjänä selostaa, pohtii, tiivistää, haastattelee ja myös näkyy valkokankaalla. Hän on elokuvan jokamies, äänen ja olemuksensa avulla dokumentin aineksia yhdistävä tekijä.

Ukonvaaja etenee selkeästi. Kaikki kolme osaa – henki, luonto ja itse – valaisevat luonnonuskoa ja muinaisuskomuksia sekä niihin suhtautumista. Haastateltavat on valittu huolella. Näkökulma on nuoren polven, ikänestoreita dokumentissa esiintyy vain yksi: kansanperinteen ja mytologian tutkija, emeritusprofessori Juha Pentikäinen.

Alkukuvat taivaasta, vedestä, vesilinnuista ja soutajasta johdattavat uskomusten ääreen. Tuulen liikkeet vedessä ja pilvien seilaaminen jylhällä taivaalla saavat jo ajatukset väreilemään. Ukonvaajan eli Ukko-ylijumalan vasaran kipunoiden voi odottaa sinkoutuvan maahan minä hetkenä hyvänsä.

Kuvaaja Mika Viitasen kamera on poiminut hienoja lähikuvia luonnosta, ikiaikaisesta kumppanistamme, josta nykyihmiset ovat kuitenkin alkaneet vieraantua. Luontokuvia olisi dokumenttiin mahtunut jopa enemmän.

Kansanrunojen uskomustarinat on animoitu tyylillä, ja animaatiot yhdistyvät hämmästyttävän hyvin muuhun kuvamateriaaliin. Siitä iso plussa animaatiografiikat luoneelle Sanni Vihersaarelle ja animaattori Jenna Ruisaholle.

Tekijätiimillä on ollut selkeä visio ja ammattimainen ote dokumentin tekemiseen. Elokuvan puutteet – kuten  yleensä aina – juontuvat käsikirjoituksesta tai niistä kompromisseista, jotka on jouduttu tekemään tiukkojen kuvausaikataulujen vuoksi ja leikkauspöydän ääressä.

Dokumentin tiivistäminen noin tunnin mittaiseksi olisi terävöittänyt kokonaisuutta ja jättänyt katsojalle enemmän omaa tulkittavaa. Nuorten tekijöiden intohimo aiheeseen tihkuu kuitenkin katsojallekin. Erityisen viehättävää on muinaismyyttien ankkuroiminen nykyaikaan. Dokumentin kohokohta onkin muinaisperinteitä vaalivan Taivaannaula ry:n nuoren Anssi Alhosen puheenvuoro, jossa tiivistyyy elokuvan ajatus omien juurten merkityksestä.

Riippumattomana indie-tuotantona Ukonvaaja-dokumentilla on mahdollisuus rikkoa konventioita ja tuoda nähtäväksi jotain sellaista, mitä apurahoilla ei saada aikaan. Tekijöille kiitos kiinnostavasta levollisesti etenevästä hyvän mielen elokuvasta, joka tarjoaa virikkeitä myös sukupolvien väliseen keskusteluun./Ulappa