Kavin aluesarja: Joel Coen, Fargo (USA 1996). 99 min. K16.  

Vuonna 1996 julkaisivat ohjaajaveljekset Joel ja Ethan Coen rikosdraaman, joka sijoittui heidän omille kotikulmilleen Minnesotan osavaltioon Yhdysvaltojen pohjoisosaan. Fargo oli veljesten suuri läpimurto ja se voitti myös kaksi Oscaria. 

Elokuva alkaa tekstillä, jossa todetaan kertomuksen pohjautuvan tositapahtumiin. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan Coenit ovat itse kynäilleet tarinan, tosin ottaen juoneen palasia oikeista rikostapauksista. Alun ilmoitus kuitenkin virittää katsojan oikeaan tunnelmaan tulevaa omalaatuista elokuvaelämystä varten. 

Elokuva kertoo tarinan oman vaimonsa kidnappausta suunnittelevasta autokauppiaasta. Coenit marssittavat eteemme upean joukon kurjia, hurjia ja huvittavia hahmoja. Fargosta löytyy veljesten myöhemmistäkin teoksista tuttuja arkkityyppejä aina tunteettomasta tappajasta mokailevaan perussälliin. 

Minnesotan autiuden ja lumisten maisemien voidaan nähdä olevan suorastaan yksi elokuvan päähenkilöistä. Silmänkantamattomiin jatkuvissa lumitasangoissa sekä pidättyväisissä ja huonosti tunteitaan käsittelevissä elokuvan antisankareissa saattaa suomalainen katsoja nähdä jopa vilauksen omaa elämäänsä.

Tänä vuonna 20. juhlavuottaan viettävä Fargo on erittäin ajankohtainen elokuva muutenkin kuin vain kymmenylityksensä vuoksi. Elokuvasta on nimittäin vuodesta 2014 alkaen julkaistu ”jatko-osia” TV-sarjan muodossa. Tämän samannimisen sarjan kaksi ensimmäistä tuotantokautta on esitetty vuosina 2014 – 2015,  ja Coenin veljekset ovat itse sarjan tuottajia. 

Fargo-TV-sarjan ja Fargo-elokuvaklassikon juonet linkittyvät yhteen yksittäisten henkilöiden ja esineiden kautta ja näin muodostavat mielenkiintoisen palapelin, jollaista Hollywood ei ehkä tunne toista. 

Suosittelenkin minnesotalaisten poliisien karvalakin lämmöllä kaikille tällaista toimintasuunnitelmaa: tulkaa katsomaan rikosdraamojen suuri klassikko Fargo isolta valkokankaalta ja lainatkaa sen jälkeen kotikatsomoa varten Fargon 1. ja 2. -tuotantokausi. Laadukkaan audiovisuaalisen viihteen ystävät eivät tule pettymään, mutta samaa ei voi sanoa kovinkaan monesta kyseisten teosten päähenkilöstä. /Eero Kortelahti

Julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 24.9.2016.