Kavi: Ang Lee, Brokeback Mountain (USA/Kanada 2005). Päärooleissa Heath Ledger ja Jake Gyllenhaal.

Viime syksynä Kavin Hämeenlinnan aluesarjan suosituin elokuva oli Ang Leen Järki ja tunteet. Nyt ohjaajalta nähdään toisenlainen elokuva Brokeback Mountain, rakkaustarina tämäkin.

Nuorukaiset Jack Twist ja Ennis del Mar sattuvat lammaspaineniksi yhteisille laitumille Brokeback Mountainin maisemiin. Vuoret sitovat heidät kohtalonomaisesti ja lähtemättömästi yhteen.

Elokuvan kokonaisvire tuo yllättäin mieleen Jydy Garlandin tunnetun elokuvasävelmän Somewhere over the Rainbow, vaikka Brokeback Mountainin ihmemaa onkin erilainen. Ehkä sävelmä kuitenkin symbolisoi ikuista ja täyttymätöntä kaipausta, joka ei koskaan leimahda liekkiinsä vaan leikittelee hetken hekumalla ja unelmoi uskaltamatta antaa toiveiden toteutua.

Vuoret todistavat vaiteliaina raavaiden cowboyden keskinäisen suhteen syvenemistä. Vuoroin rajuiksi ja vuoroin helliksi yltyvät tunteet purkautuvat koskettavalla tavalla. Vain kerran elämässä voi tuntea itsensä yhtä pökerryttävien tunteiden vietäväksi kuin näkökulmahenkilö Ennis Brokebackillä. Miten uskaltaa hyväksyä itsessään myös pelottava, outo ja vaarallinen? Miten hallita sitä, järjestää elämänsä? Miten olla yhdessä tai uskaltaa erota?

Ennis ja Jack elävät maagisessa mutta raastavassa sidoksessa, muistojen varassa, arjen toiseudessa, tunteiden ryöpsähdyksissä ja niiden salaamisen ja tyrehdyttämisen vaikeudessa. Silloin tällöin he palaavat Brokeback Mountainille omaan onnelaansa sateenkaaren siintoa tähyilemään. Kiintymys, onni ja lopulta eripurakin pursuavat, kun molempia tyydyttävää ratkaisua ei löydy. Loppu on kuitenkin omalla tavallaan valoisa ja toiveikas – kaikesta huolimatta.

Ennen kevään rakkauselokuvien festivaalia (21.-23.4.) Brokeback Mountainin parissa voi tulla tirahduttamaan kyyneleen tai pari. Muutenkin elokuva on vahva puheenvuoro ihmisyyden ja vähemmistöjen hyväksymisen puolesta./Ulappa

Teksti julkaistu Hämeenlinnan kaupunkiuutisissa 25.3.2017