Alfonso Cuarónin Ja äitiäs kans on elokuva, joka saa ymmärtämään USA:n elokuvateollisuuden tajuntaamme turruttavan vaikutuksen ja yksipuolisen valta-aseman. Cuarón työskenteli myös USA:ssa, mutta palasi Meksikoon tekemään tämän elokuvan, jota ei olisi voitu tehdä missään muualla.

Ja äitiäs kans on monikerroksinen tarina, jossa toimii ainakin kolme tasoa. Näkyvin on kahden teini-ikäisen pojan Tenochin (Diego Luna) ja Julion (Gael García Bernal) ja heitä yli 10 vuotta vanhemman naisen, Luisan (Maribel Verdú), yhteinen matka etsimään paratiisillista rantaa, Boca del Cieloa eli Taivaan Suuta.

Road movie on yhtäältä matka seksuaalisuuteen. Pojat joutuvat Luisan seurassa kokemaan paitsi oman seksuaalisen kömpelyytensä ja kerskailunsa välisen ristiriidan, myös omien periaatteittensa pitämättömyyden monessakin suhteessa. Seksin kuvauksen tyylilaji on suorasukainen realismi, joka etäännyttää sen kaikesta pornografiasta. Silti se sai Meksikossa K18-luokittelun ja USA:ssa elokuvan leviämistä yritettiin rajoittaa.

Toisaalta Y tu mamá también on todellakin matka halki Meksikon – köyhän, paahteisen maan, espanjalaisten valloittaman kalutun seudun. Matkan varrella nähdään empatialla kuvattuja köyhiä ihmisiä, maaseudun alkuperäisväestöä, mitä vasten korostuu Tenochin ja Julion yläluokkaisuus ja naiivius. Aika ajoin elokuvan tarina hiljenee, ja kertojanääni kommentoi seikkoja joita elokuva ei näytä suoraan. Kaikkitietävä ääni kertoo liikenneonnettomuuksista, kätketyistä ajatuksista, kohdattujen ihmisten taustoista ja tulevista vaiheista, ja monessa kohdin se kommentoi Meksikon politiikkaa.

Elokuvan kolme henkilöä voidaan tulkita myös poliittisesti, jolloin pojat edustaisivat ”lapsenomaisen” Meksikon monitaustaista väestöä (Tenoch-nimi on azteekkien perua) ja Luisa emämaa Espanjaa.

Salaperäisin hahmo elokuvassa on juuri espanjalainen Luisa, jonka kohdalla kertojanääni ei paljasta kaikkea vaan on viitteellisempi. Matkalla Luisasta kuoriutuu kypsä, aikuinen nainen, joka pyörittelee poikia mielensä mukaan tietoisena siitä mitä on tapahtumassa. Katsojia odottaa lopussa vielä yksi yllätys – elokuvassa on niitä monia – joka tuo Luisan käytöksen uuteen valoon ja lisää hänen hahmoonsa symboliikkaa. Hän johdattaa tapahtumat suuntaan, joka muuttaa koko asetelman.

Luisa lausuu elokuvan kuolemattomat kommentit: Lähde matkaan kakaroiden kanssa niin joudut vaihtamaan vaippoja ja Elämä on kuin aalto, anna sille periksi. Hän on suunnattoman surullinen kohtalostaan, erostaan ja siitä mitä pojat eivät saa tietää ennen kuin lopussa, ja toisaalta onnellista onnellisempi sukeltaessaan uimaan lämpimään valtamereen matkan viimeisissä näkymissä. Maribel Verdú näyttelee roolin magneettisesti, hänen läsnäolonsa hallitsee valkokangasta joka kerta kun hän on esillä.

Kolmas taso elokuvassa on – kuolema. Kuolema, matka ja seksi liittyvät kohtalonomaisesti yhteen, ne ovat toistensa metaforia läpi elokuvan. Teiden varsien ristit, hautajaissaatto, kertomus Luisan ex-rakastajan kuolemasta matkalla, pikkutyttö joka ”kelluu kuin kuollut”; kaikki kietoutuu.

Elokuvassa on runsaasti muitakin viitteitä ja symboleita, kuten erilaiset eläimet – kannattaa olla tarkkana. Luisan pöydällä nähtävä Yeatsin runokirja voi antaa lukuohjeen ymmärtää elokuva, tavalla joka ei sovi poikien julistamaan manifestiin, mutta toisaalta Luisa uudelleenkirjoittaa koko manifestin heitä paljon radikaalimmin.

Ja äitiäs kans on kriitikkojen suuresti ylistämä, epätavallisen rohkea ja tyylikäs elokuva, mestarillisesti käsikirjoitettu ja kuvattu. Realismillaan ja syvyydellään elokuva koskettaa, parantaa hollywoodsumusta ja antaa pitkäksi aikaa ajattelemisen aihetta.

Anneli Jussila

Kavin aluesarja: Alfonso Cuarón, Ja äitiäs kans (USA/Meksiko 2001) ti 24.10. klo 18.00 Bio Rex. Liput (5 €) Bio Rexistä. K16. 106 min.

Lyhennetty versio julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 21.10.2017