Nyrki Tapiovaaran elokuva Varastettu kuolema (1938) vie katsojan Helsinkiin vuonna 1904. Se perustuu löyhästi Runar Schildtin sisällissotaa kuvaavaan novelliin Lihamylly. Tapiovaara vaihtoi kuitenkin tapahtuma-ajan 1930-luvun sensuurin vuoksi ja kuvasi sortokauden aktivistien taistelua venäläisten ylivaltaa vastaan.

Juuriltaan ruotsinkielisen päähenkilön Robert Hedmanin (Ilmari Mänty) anarkistisen toiminnan taustalla ei ole näytä olevan poliittista organisaatiota vaan kyse on enemmänkin yksilön ja pienen taustaryhmän vapaustaistelusta ihanteittensa puolesta.

Varastettu kuolema on jännitys- ja rakkauselokuva, jossa hämärämiehet kauppaavat aseita ja väärentävät passeja. Kohtalon voimat ilmenevät kadonneessa muistikirjassa ja ruumisarkun oudoissa vaiheissa; tunteet ja tapahtumat laukkaavat kilpaa hevosten kanssa. Siinä missä Schildtin novelli päättyy Sakari Toiviaisen mukaan umpikujaan, pimeyteen ja tyhjyyteen, elokuva alkaa pimeydestä ja synkkyydestä, mutta suuntautuu vallankin lopussa kohti valoa, vapautta ja meren avaruutta.

Hämeenlinnassa alun elokuvainnostukselleen löytänyt Nyrki Tapiovaara oli elokuvaa ohjatessaan vasta 26-vuotias. Hän oli tutustunut erityisesti venäläisiin ja ranskalaisiin mestareihin ja kansainväliset vaikutukset näkyvätkin elokuvassa selvästi. Kuvaajana ja tuottajana toimi maineikas Erik Blomberg (Valkoinen peura), joka saattoi toteuttaa ensimmäistä kertaa vapaasti kuvallisia intohimojaan.

Elokuva on tehty suurten studioiden ulkopuolella. Pääroolia esitti amatööri, myöhemmin diplomaatiuran tehnyt Ralph Enckell, joka jo tuolloin oli töissä ulkoministeriössä. Krediittitiedoissa hän esiintyy nimellä Ilmari Mänty. Robertin rakastetun Manjan roolissa näytteli Tuulikki Paananen, ammattilainen, jota myös aikalaiset kiittivät.

Filmin keskeiset ideat vapaus, rakkaus ja kuolema synnyttivät elokuvan, joka edelleen ajattomasti edustaa suomalaisen elokuvan parhaimmistoa kohtauksineen, montaaseineen, ennakkoluulottomine kuvasommitteluineen ja vahvoine tunteineen. /Ulappa

Kavin aluesarja: Nyrki Tapiovaara, Varastettu kuolema (1938) Bio Rex 5.12.2017 klo 18. K7. 102 min. Restauroitu pitkä versio 4K. Ei taukoja. Runar Schildtin novellista. Kuvaus Erik Blomberg. Musiikki George de Godzinsky. Päärooleissa Tuulikki Paananen, Ilmari Mänty, Santeri Karilo ja Annie Mörk. Liput (5 €, alle 12-vuotiaat 3 €) Bio Rexistä tai Bio Rexin verkkosivuilta.

Teksti julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 2.12.2017 otsikolla Varastettu kuolema kokeilee ja lainaa.