Toukokuun pohjoismainen elokuva Roar Uthaugin The Wave (Norja 2015) on pohjoismaiden ensimmäinen katastrofielokuva. Siitä tuli kotimaassaan julkaisuvuoden suosituin, yli 800 000 katsojan menestys, ja ohjaajalle se oli portti Hollywoodiin.

Katsojamenestys ei ole ihmekään, sillä tarinalla on juuret todellisuudessa. Elokuvan kuvitteellisessa maailmassa esiintyvä Storfjordenin Åkenesin halkeama on myös Norjan valtion luonnonkatastrofilistalla, ja asiantuntijat epäilevät vuoren ennen pitkää lyyhistyvän ja aiheuttavan vuonossa tsunamin.

”Se mikä on tapahtunut ennen, tapahtuu uudelleen” -ajatus piinaa geologi Kristian Eikjordia (Kristoffer Janer), joka on muuttamassa perheineen öljy-yhtiön palvelukseen toiselle paikkakunnalle ja jättämässä vanhan työpaikkansa Åkenesin halkeaman mittausasemalla Geirangerissa. Eikjordin läksiäisjuhlien aikaan aseman tarkkailumonitorista näkyy, että pohjavesi alkaa oudosti kadota. Epäily tulevasta maanvyörystä herää Eikjordin mielessä. 

Eikjordien nelihenkinen perhe ei ehdi lähteä katastrofin alta, vaikka muuttokuormakin on valmiiksi pakattu. Sekä perheen isä Kristian että äiti Idun (Ane Dahl Torp) saavat sankariviitan uhrautuvuudesta ja taistelustaan 80-metrisen hyökyaallon runtelemassa kylässä, joka vain muutama hetki aiemmin oli kylpenyt idyllisessä auringonpaisteessa ja vaikuttanut maailman kauneimmalta turisteja houkuttelevalta pikkupaikkakunnalta taianomaisine vuonomaisemineen.

Norjassa ja Romaniassa kuvatun elokuvan pääantia on juonenkäänteiden ja taidokkaiden tehosteiden lisäksi myös perhe- ja kaveriyhteyden korostaminen. Sekä äiti, isä että mittausasemalla työskentelevä Arvid (Fridtjov Såheim) joutuvat tekemään vaikeita arvovalintoja epänormaaleissa olosuhteissa, joissa ihmiset lamaantuvat, menettävät loogisen ajattelukykynsä tai yrittävät epätoivoisesti pyristellä luonnonvoimien armoilla. Onneksi Eikjordin poika Sondre lopulta älyää nousta kapinaan kohtaloa vastaan. 

Magnus Beiten säveltämä ja osin Stavangerin sinfoniaorkesterin soittama mahtipontinen musiikki tehostaa jännitystä ja kuvien intensiteettiä. Lajityypistä huolimatta elokuvaa leimaa pohjoismaisella tavalla realistisuus ja arkisuus eikä Hollywoodin suurellisuudesta ole merkkiäkään ellei sellaiseksi lasketa loppukohtauksissa palavia tulia, joiden funktio jäänee pelkästään symboliseksi. /Ulappa

Kuukauden pohjoismainen elokuva: Roar Uthaug, The Wave (2015) Museo Militarian elokuvasali ma 7.5. klo 18. Kesto 1 h 45 min. K12. Tekstitys suomeksi. Liput (5 €) ovelta 17.50 alkaen.