John Boormanin keskiaikaan sijoittuva elokuva Excalibur – sankarin miekka (1981) esitetään Kavin aluesarjassa ensi viikon tiistaina Bio Rexissä. Haastamme katsojia pukeutumaan keskiaikaisesti näytökseen katsomotunnelman kohottamiseksi. Toki nykyajan asussa on yhtä tervetullut. Elokuvan jälkeen lyhyt keskustelu elokuvasalissa.

Ikoninen keskiaikaelokuva perustuu Le Morte d´Arthur –teoksessa (1469 – 1470) kerrottuihin kuningas Arthurin ja pyöreän pöydän ritareiden tarinoihin.

Elokuva edustaa maailmaa juuri ennen kansallisvaltioita, ennen Englannin syntyä, kristinuskon voittoa – ja ennen Taru sormusten herrasta –filmatisointeja. Excaliburissa ei ole myöhempiä fantasiaelokuvia hallitsevia jo kliseiksi muodostuneita erikoisefektejä. Siitä huolimatta tai ehkä juuri sen takia taianomaisuus on elokuvan perustunnelma. Ihmeistä syntyy luonnollinen maaginen maisema, josta nousevat loitsut kertovat ihmisen, maan ja sanan yhteydestä.

Excalibur tuo valkokankaalle täyteläisen visuaalisen maailman Kuningas Arthurin tarusta, joka on monien aihetta tuntevien mielestä ylittämätön filmatisointi ja historiallisen fantasiaelokuvan merkkipaalu, jonka jälkeen mikään ei tässä genressä ollut enää samaa. 

”Kuningas Arthurin ja pyöreän pöydän ritareiden tarinat ovat saaneet osakseen monta uudelleenkertomista niin kirjojen kuin elokuvien muodossakin. (…) Mikään muu versio ei kuitenkaan ole onnistunut tavoittamaan Arthurin tarinan eeppistä myyttisyyttä yhtä kouraisevasti ja kaiken kattavasti kuin John Boormanin järisyttävä mestariteos Excalibur,” kirjoittaa elokuvakriitikko Ilja Rautsi.

Rooleissa muun muassa Helen Mirren, Liam Neeson, Gabriel Byrne. 

KAVI: John Boorman, EXCALIBUR – SANKARIN MIEKKA (Excalibur), Yhdysvallat 1981 • Nigel Terry, Helen Mirren, Nicholas Clay, Cherie Lunghi, Paul Geoffrey • Thomas Maloryn romaanista Le Morte d’Arthur • suom.tekstit/svenska texter • KAVI 35 mm • K16 • 140 min

Elokuvan kritiikki ilmestyy tulevana viikonloppuna ja laajimpana versiona verkkosivullamme.

Katso traileri IMDB:ssa.