Iram Haqin palkittu draama Mitä meistä puhutaan (2018) on yksi niistä laadukkaista elokuvista, jotka eivät viime keväänä mahtuneet Bio Rexin ohjelmistoon. Nyt elokuva saa Hämeenlinnan ensi-iltansa lokakuun pohjoismaisena elokuvana samalla viikolla, jolloin vietetään YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää (11.10.)

Mitä meistä puhutaan on ohjaaja-käsikirjoittaja Iram Haqin omiin kokemuksiin pohjautuva väkevä draama rohkeasta Oslossa asuvasta 16-vuotiaasta Nishasta (Maria Mozhdah), joka elää  norjalaisen ja pakistanilaisen kulttuurin ristitulessa. Kotona isän lempilapsi kunnioittaa pakistanilaisia perinteitä ja arvomaailmaa, mutta elää kodin ulkopuolella kuten kuka tahansa ikäisensä nuori bilettäen, hengaillen ja ihastuen. 

Tarina saa vauhtia, kun isä (Adil Hussain) yllättää Nishan poikaystävineen. Tapahtuman seurauksena hän lähettää tyttärensä sukulaisten luo Pakistaniin, joka on tytölle täysin vieras maa. 

Antiikin draamoista lähtien on ollut ihmismieltä syvästi koskettavaa, jos puhdas ja viaton joutuu kohtaamaan vääryyttä. Mitä meistä puhutaan -elokuvassa katsojan sympatiat asettuvat viattoman ja hyveelliseksi kuvatun Nishan puolelle. Hän taistelee vuosisatojen aikana muovautuneita toimintatapoja ja kulttuurinormeja vastaan keinoinaan lähinnä alistuminen, toivo ja sattuma. 

Elokuvassa kyse ei ole pelkästään Nishasta vaan yhtälailla hänen muusta perheestään, jonka maailman tyttö suistaa raiteiltaan. Mitä meistä puhutaan on liikuttava kuvaus vanhemmista, jotka tahtovat lastensa parasta, mutta ovat yhteisön paineiden vaikutuksesta valmiita käsittämättömiin tekoihin.

Nishaa näyttelevä Maria Mozhdah on aloitteleva elokuvatähti, mutta kykenee vangitsevasti tulkitsemaan roolihahmonsa pettymystä ja pelkoa sekä muita mielenliikkeitä. Elokuvaa voi siis suositella erinomaisen näyttelijäntyön, mutta myös vahvojen tunne-elämyksien sekä syvällisen ja ajankohtaisen yhteiskuntanäkemyksen vuoksi. 

Norjassa  elokuva on ollut yleisömenestys ja se on palkittu lukuisilla festivaaleilla ympäri maailmaa./Ulappa

Kritiikki on julkaistu lähes samansisältöisenä myös Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 6.10. 2018

Kuukauden pohjoismainen elokuva: Iram Haq, Mitä meistä puhutaan (Norja 2018) Bio Rex 8.10. klo 18.00. Pääosissa Maria Mozhdah, Adil Hussain, Rohit Saraf, Ekavali Khanna, Ali Arfan, Sheeba Chaddha. 106 min. K 16. Liput (7 €) Bio Rexistä tai Bio Rexin verkkokaupasta. Elokuvan jälkeen keskustelu kahvilassa.