”Mik on tuo loiste ikkunassain?” Julia lausuu William Shakespearen näytelmässä Romeo ja Julia Samat sanat kuullaan Viola de Lessepsin huulilta elokuvassa Rakastunut Shakespeare. Kavin aluesarjan ensi tiistain elokuva ajoittuu 1500-luvun lopun Englantiin. 

Maailman tunnetuin näytelmäkirjailija William Shakespeare aloittelee uraansa näytelmäkirjailijana, mutta merirosvonäytelmä ei tahdo valmistua. Kukaan ei lainaa hänelle rahaa ja hetkellisen inspiraation tuonut nainenkin löytyy vieraasta sängystä. 

John Maddenin ohjaama romanttinen englantilaisdraama etenee shakespeareläiseen komediatyyliin: vauhdilla, lämmöllä ja pieniä yllätyskäänteitä tuoden. Vuoroin nähdään kohtauksia teatteriryhmän harjoituksista, vuoroin Shakespearen kuvitteellisesta elämästä. 

Käsikirjoittajapari Marc Normanin ja Tom Stoppardin käsissä Shakespearen alkuperäiset tekstit ja hänen näytelmiensä tapahtumat sulavat valkokankaalla kirjailija Shakespearen elämäksi, johon astuu uusi rakkaus. Annetaan ymmärtää, että se, mitä tapahtuu elokuvassa Shakespearen (Robert Fiennes) ja aatelistytön (Gwyneth Paltrow) välillä, on siirtynyt kirjailijan sulkakynän kautta tunnettuun näytelmään. 

Rakastuneessa Shakespearessa kuvataan paitsi kirjailijan kirjoittamisen tuskaa ja muusan kaipuuta myös elisabethiaanisen kulta-ajan teatteria ja teatteriryhmien toimintaa. Käsikirjoituksista, näyttelijöistä ja yleisöstä kilpaillaan. Itse kuningatar Elisabeth I (Judi Dench) sotkeutuu juonikuvioihin. Lisäksi teatterin lavalla nähdään nainen, vaikka vakiintuneen käytännön mukaan vain nuoret miehet saivat esittää naisrooleja.

Näyttävä miekkailu- ja tanssikohtaus sekä kutkuttava venekeskustelu Thomas Kentin (valepukuisen Viola de Lessepsin) ja William Shakespearen välillä elävöittävät ja rytmittävät juonta. Ihastuttava imettäjä-lastenhoitaja (Imelda Staunton) taistelee kaikin käytettävissä olevin keinoin suojattinsa Violan puolesta vanhempia ja avioliittoaikeissa liikkuvaa Wessexin jaarlia vastaan.

Näytteleminen on vahvaa ja luontevaa, näyttelijöiden läsnäolo erinomaista. Oscarilla palkittu Gwyneth Paltrow Violana on roolissaan sekä eteerinen hovineito että kekseliäs ja rohkea moderni nainen. William Shakespearen roolihahmo voisi missä tahansa muussa konseptissa olla täysi lurjus, mutta tässä coctailissa hän saa kaiken anteeksi.

Rakastunutta Shakespearea, Oscar-voittajaa, on mainostettu katsojan kannalta täydelliseksi elokuvaksi. Ja onhan se sitäkin, ainakin viihdyttävyydessä ja hyvän mielen tuojana. /Ulappa

Kavin aluesarja, John Madden, Rakastunut Shakespeare (Iso-Britannia 1998) ti 16.10. klo 18 Bio Rex. Päärooleissa James Fiennes, Gwyneth Paltrow, Judy Dench. 35 mm. S (suositus K12).119 min. Liput (5 €) Bio Rexistä tai Bio Rexin verkkokaupasta.