Amadeus (1984) on Miloš Formanin uran toinen suurmenestys Yksi lensi yli käenpesän (1975) ohella. Musiikki- ja säveltäjämaailmaan sijoittuva draama sai 11 Oscar-ehdokkuutta, joista vain kolme jäi saamatta. 

Amadeus-elokuvan päähahmot ovat säveltäjänero Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) ja hänen varjoonsa jäänyt aikalaissäveltäjä Antonio Salieri. Jälkimmäinen kohoaa elokuvassa kiinnostavammaksi kuin hillittömästi säveltävä ja elävä Mozart. 

Vanhana ja mieleltään pimeänä Salieri ripittäytyy nuorelle papille ja kertoo tarinan – omansa ja Mozartin. Hänen taitavasti meikattujen kasvojensa juonteista paistaa kateuden myrkky ja silmistä leiskuu mielipuolisuus, kun hän vihdoin pääsee purkamaan sydäntään. Salierin kertojaminän tulkinnassa on syvyyttä ja sävyjä. Oscar-palkittu F. Murray Abraham yltää mestarisuoritukseen. 

Elokuvassa esitetty Salierin ja Mozartin problemaattinen suhde perustuu kuitenkin silkkaan mielikuvitukseen. Ei ole todisteita, että nimenomaan Salieri olisi ollut kadehtiva juonittelija tai osasyyllinen Mozartin kuolemaan.

Juonta kannattelee kahden eriluonteisen ja -rytmisen taiteilijan keskinäinen jännite. Myytti kärsivästä taiteilijasta ei pidä Mozartin (Tom Hulce) kohdalla paikkaansa. Kaikki näyttää olevan hänelle helppoa ja vaivatonta lapsesta lähtien. Näyttelijä Hulce joutui sen sijaan näkemään suunnatonta vaivaa opetellessaan Mozartia kuusi tuntia päivässä puolen vuoden ajan. 

Käsikirjoitus pohjautuu Peter Schaffnerin näytelmään ja muotoutui lopulliseen asuunsa kuvauksissa Tšekkoslovakiassa, amerikkalaistuneen Formanin synnyinmaassa, josta kaksisataa vuotta vanha miljöö löydettiin.

Musiikki esitettiin 1700-luvulle tyypillisellä tavalla lukuunottamatta esimerkiksi orkesterin johtamista edestä. Oopperakohtaukset nauhoitettiin etukäteen Lontoossa, mutta filmatessakin käytettiin oopperalaulajia. Elokuvassa soivat niin Requem ja Taikahuilu kuin Don Giovanni ja Eine kleine Nachtmusik ynnä lukuisat muut 1700-luvun sävellykset. 

Forman valitsi huolella näyttelijät ja sai heidät uppoutumaan rooleihinsa. Amadeuksesta tekee mahtiteoksen myös tarkka aikalaispuvustus mielikuvituksellisine asuineen ja peruukkeineen. Se myös rullaa energisesti eteenpäin. Kunnianhimo ja paneutuminen näkyy lopputuloksessa: Amadeus kuuluu elokuvien parhaimmistoon./Ulappa

Kavin aluesarja: Miloš Forman, Amadeus (USA 1984) Bio Rex 30.10. klo 18 – 21. Pääosissa F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge. 35 mm. S . Kesto 161 min. Musiikin johto: Neville Marriner. Musiikin koordinointi: John Strauss. Liput (5 €) Bio Rexistä tai Bio Rexin verkkokaupasta.