Kaikki on vinksin vonksin tai ainakin heikun keikun, rallattaa Peppi Pitkätossu iki-iloisesti. Kuinka moni on koskaan tullut ajatelleeksi, että Astrid Lindgrenin elämänmyönteiset ja koskettavat lastenkirjat olisivat saaneet alkunsa siitä, että elämä on oikeasti vinksin vonksin?

Pernilla Fischer Christensenin ohjaama ja yhdessä Kim Fupz Aakesonin kanssa käsikirjoittama Nuori Astrid (Unga Astrid, 2018) kertoo ajasta, jolloin Astrid Lindgren vasta haaveili tulevasta kirjallisesta urastaan. Kehyskertomuksessa hän kyllä näyttäytyy fanipostia lukevana vanhana ja tunnustettuna kirjailijana, mutta nuoruusvuosiin siirrytään nopeasti ja siellä myös pysytään.

Tiukalla aikarajauksella Fischer Christensen pitää elokuvan lujasti näpeissään ja välttää samalla elämäkertaelokuvien helmasynnin, aikakaudesta toiseen rönsyilevän poukkoilun. Eikä kehyskertomuskaan ole pelkkää kerronnallista kikkailua, vaan siinä esitetään olennainen peruskysymys: kuinka Astrid Lindgren osasi kirjoittaa lapsista niin lämminhenkisesti?

Tarinan alussa Astrid on riehakas ja teräväkielinen teinikapinallinen. Hän pääsee paikallislehteen harjoittelijaksi ja ihastuu lehden päätoimittajaan, Reinhold Blombergiin, joka käy parhaillaan läpi riitaista aviokriisiä. Sitten käy niin kuin arvata saattaa. Astrid tulee raskaaksi, ja seuraa episodi, josta hän ei tiettävästi itse puhunut koskaan. Hän kätkee raskautensa, synnyttää lapsen salaa ja luovuttaa sen sijaiskotiin.

Hollywoodilaista melodramaattisuutta tai sensaatiohakuista moralismia tästä elokuvasta ei kuitenkaan löydy. Fischer Christensen pikemminkin provosoi, sillä niin kauniisti hän teini-ikäisen tytön ja keski-ikäisen miehen onnetonta suhdetta kuvaa. Astridille esikoislapsen jättäminen vieraan hoiviin on tietenkin sanoinkuvaamattoman surun lähde, eikä se jätä häntä hetkeksikään rauhaan. Se tekee hänestä kuitenkin vahvan.

Nuori Astrid on ennen muuta kasvutarina, joka johdattelee salakavalasti suuren filosofisen kysymyksen äärelle: Onko koskettavan taiteen tekeminen mahdollista ilman taiteilijan kovia kokemuksia? Olisiko meillä Peppi Pitkätossua tai Ronja Ryövärintytärtä ilman Astridin salaraskautta?

Astridin roolissa loistaa Alba August, joka sivumennen sanoen on näyttelijä-ohjaaja Pernilla Augustin ja ohjaaja Bille Augustin tytär. Nuori Astrid ei olisi voinut olla paremmissa käsissä.  /Timo Miettinen

Teksti julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 2.11.

MARRASKUUN pohjoismainen elokuva: Nuori Astrid (Ruotsi/Tanska 2018) 4.11. klo 18 Bio Rexissä. 123 min. K12. Suom. tekstitys. Liput ovelta klo 17.30–18.00 tai Kino Tavast ry:n verkkokaupasta.