Menetys ja muisto -elokuvaviikko (18.-24.11.) on toinen Kino Tavast ry.n suursatsaus tänä syksynä Hitusen hämyä -festivaalin lisäksi. Yhteistyössä Museo Militarian kanssa järjestettävässä elokuvatapahtumassa esitetään kaksitoista pääsymaksutonta elokuvaa. Näytösten lisäksi paikalla on elokuvantekijöitä ja näyttelijöitä, jotka kertovat elokuvien syntyprosessista, niiden saamasta aikalaispalautteesta ja merkityksestä sekä tekijälle itselleen että katsojille. 

Lauantain näytösvieraista Eila Pethman pääsi kymmenvuotiaana Ville Salmisen Evakkoon Sirkaksi ja Markku Söderström valittiin 700 pojan joukosta Urkin rooliin Mikko Niskasen Pojat-elokuvaan. Jarkko T. Laine sai kuvaamisen Jussi-palkinnon Klaus Härön elokuvasta Äideistä parhain.

Sunnuntaina paikalla on vuoden 2012 elokuvaohjaaajaksi nimetty Sakari Kirjavainen, joka kuvasi sotadraamassaan rintamalinjojen takana sijaitsevan vainajien huoltokeskuksen toimintaa. Kirjavainen toimi toisena ohjaajana myös elokuvassa Etulinjan edessä.

Viikon luento-ohjelman aloittaa maanantaina elokuva- ja televisiotutkimuksen dosentti VTT Jari Sedergren, joka käsittelee sodasta toipumisen teemaa kotimaisissa fiktio- ja dokumenttielokuvissa. Dosentti ja Akatemia-tutkija Ville Kivimäki puolestaan kertoo torstai-iltana sankariuhrista ja kansakunnasta eli suomalaisten sotakuolemista vuosina 1939 – 1945.

Sota koskettaa koko kansaa

Myös siviilit ovat sodan uhreja. Sulhaset ja aviopuolisot menehtyvät, ovat tietymättömissä, kaukana tai ainakin ajatuksissaan poissaolevia. Naisten kaipuuta, ikävää ja rakkautta sodan varjossa kuvataan Tommi Raution keskiviikkona esitettävässä indietuotannossa He jäivät (2017) sekä perjantaina Franqois Ozonin Frantzissa (2016) ja Mihail Kalatozovin klassikossa Kurjet lentävät (1957).

Lasten kohtalot ovat vahvasti esillä lauantain ohjelmassa: Ville Salmisen Evakossa karjalaisperhe joutuu evakkoon, Mikko Niskasen Pojat kuvaa oululaispoikien elämää sodan aikana  ja suhteita saksalaisotilaisiin. Klaus Härön Äideistä parhaimmassa Eero lähetetään Ruotsiin sotalapseksi ja Andrei Tarkovskin  Ei paluuta (1962) kertoo orpolapsen päätymisestä tiedustelutehtäviin.

Sunnuntaiaamuna sodanjälkeistä lapsuutta ja rintamalta palanneita isiä käsitellään Timo Korhosen dokumentissa Sodan murtamat (2016).

Mikko Niskasen Sisseissä miehet muistelevat tekemäänsä kaukopartiomatkaa ja Elmo Nügasen eestiläiselokuvassa 1944 (2015) Saksan ja Neuvostoliiton joukoissa taistelevat eestiläiset joutuvat veli veljeä vastaan. Elokuvaviikko päättyy Ari Matikaisen dokumenttiin Sota ja mielenrauha, jossa pohditaan kansakunnan kollektiivista alitajuntaa ja sodan yhteistä muistijälkeä.

Jokaisen elokuvan voi katsoa omana itsenäisenä teoksenaan, mutta elokuvat toki keskustelevat myös keskenään. Koko ohjelma tarjoaa yksittäistä näytöstä runsaammin keskinäisiä linkittymisiä, samaistumiskohteita, keskusteltavaa ja ajateltavaa.

Kutsu sinulle

Tervetuloa Menetys ja muisto -elokuvaviikolle. Ohjelma on katettu. Sinut on kutsuttu. Näytöksen jälkeen on mahdollista keskustella elokuvakokemuksesta kinotavastilaisten johdolla. Ohjelmaan on merkitty myös kahvitaukoja.

Paikan varaus mahdollista

Elokuvasaliin mahtuu noin 50 henkilöä. Tiloihin on esteetön kulku. Näytöksiin ja luennoille ei tarvitse ilmoittautua, mutta paikan voi halutessaan varata ennakkoon Museo Militarian asiakaspalvelusta: asiakaspalvelu@museomilitaria.fi tai puh. 040 450 7479.

Linkit

Lisätietoja elokuvaviikosta

Taustavoimat

Järjestämme elokuvaviikon Kaatuneiden Muistosäätiön tuella yhdessä Museo Militarian kanssa. Suomi-Venäjä-Seura on yhteistyökumppanina Tarkovskin ja Kalatozovin klassikkoelokuvien näytöksissä ja Yleisradio on antanut esittää elokuvat Evakko ja Sissit korvauksetta. Kiitämme lämpimästi yhteistyötahojamme.

Menetys_ja_Muisto_FB_tapahtumakuva_02