On kevät 1919 Quedlinburgin pikkukaupungissa itäisessä Saksassa. Nuori Anna (Paula Beer) on syvän surun vallassa, sillä hänen kihlattunsa Frantzin kaatumisesta länsirintamalla on kulunut vasta puolisen vuotta. Hän käy säännöllisesti viemässä kukkia haudalle, mutta muuten hänen elämänsä on pysähtynyt paikoilleen. Hans ja Magda Hoffmeister (Ernst Stötzner ja Marie Gruber), Frantzin vanhemmat, jotka kohtelevat Annaa kuin omaa tytärtään, yrittävät saada tämän kiinnostumaan keski-ikäisen herra Kreutzin esittämästä kosinnasta, mutta turhaan.

Eräänä päivänä Anna näkee haudalla tuoreita kukkia ja pian myös niiden tuojan: mystisen nuoren ranskalaismiehen, Adrien Rivoiren (Pierre Niney). Tämä ilmestyy lääkäri Hans Hoffmeisterin vastaanotolle, mutta kun selviää, että hän on ranskalainen, Hoffmeister käskee hänet ulos äkäisesti: ”Jokainen ranskalainen on poikani murhaaja.” Välikohtauksesta huolimatta Anna lähettää Adrienille kutsun tulla vieraaksi Hoffmeisterien kotiin. Kysyttäessä Adrien kertoo Frantziin liittyviä muistojaan, ja vierailut tarjoavat Annalle ja Hoffmeistereille odottamatonta lohtua ja ulospääsyn pahimmasta synkkyydestä. Kaikki ei kuitenkaan ole sitä miltä näyttää.

Ranskalaisen François Ozonin ohjaama ja Philippe Piazzon kanssa käsikirjoittama Frantz (Ranska–Saksa 2016) on jo taustoiltaan kiintoisa, sillä se on saanut inspiraatiota saksalaissyntyisen Ernst Lubitschin elokuvasta Broken Lullaby (USA 1932), joka puolestaan pohjautuu Maurice Rostandin ranskalaisnäytelmään vuodelta 1930. Tarinan suurimpia vahvuuksia on saksalaisen ja ranskalaisen näkökulman rinnakkaisuus. Kumpikin maa oli ensimmäisestä maailmansodasta eniten kärsineiden joukossa, ja menneiden yli neljän vuoden painolasti näkyy niin henkilökohtaisia menetyksiä kokeneiden mielialoissa kuin entisten sotilaiden kasvoilla ja vartaloissakin. Isät käyvät oluen ja viinin äärellä muistelemassa poikiaan, mutta samalla kansallismielisyyden uuden nousun voi jo aistia. Saksassa lauletaan ”Die Wacht am Rheinia”, kun taas Ranskassa kunniamerkein palkitut upseerit huomioidaan spontaanilla ”Marseljeesilla”. Saksassa jopa syljetään kaikelle ranskalaiselle – kolikoita myöten – ja Ranskan puolella konduktööri suhtautuu oudoksuen saksalaisnaiseen, joka on menossa tapaamaan ystävää, ei sotavankia. Kaikille osapuolille tuhoisista koettelemuksista huolimatta, ja niiden takiakin, kaivaudutaan yhä syvemmälle vanhoihin poteroihin, joista on pelottavan lyhyt matka toiseen maailmanpaloon.

Paula Beer ja Pierre Niney tekevät kumpikin tavattoman hienoviritteiset roolisuoritukset, joihin tiivistyy paljon siitä tuskasta, katumuksesta ja päämäärättömyyden tunteesta, jota moni sodasta hengissä selvinnyt oikeastikin koki. Samoin Frantzin vanhempien suru ja vähittäinen toipuminen on kuvattu suurta empatiaa osoittaen. Erittäin kaunis mustavalkokuvaus ja taitavasti ajoitetut hetkelliset värijaksot tuovat omaa, tematiikkaan sopivaa symboliikkaansa, ja sekä ajankuvaa osaltaan rakentava että alleviivaamattomasti tunnelmia tukeva musiikki sulautuu huomaamattomasti osaksi muuta kerrontaa.

Monet ensimmäisestä maailmansodasta ja sen jälkivaikutuksista kertovat elokuvat ovat sävyltään melankolisia, sillä silmittömän väkivaltainen murros tiesi kokonaisen aikakauden loppua. Frantzissa on kuitenkin pohjimmiltaan kyse kyvystä tarttua hetkeen ja jatkaa elämää, ja elokuva on ajankohtaisesti vahva puheenvuoro ksenofobiaa vastaan. Vuosiin 1914–1918 sijoittuvaa fiktiota on alettu tehdä entistä enemmän, mutta heti aselepoa seuranneen todellisuuden tarkastelu on jäänyt vähemmälle, ja naisnäkökulma siihen on vielä harvinaisempaa. Tasan sadan vuoden taakse sijoittuva Frantz on siksikin kaikessa monikerroksisuudessaan arvokas kulttuuriteko.  /Taneli Hiltunen

Menetys ja muisto -elokuvaviikko: Frantz (Ranska–Saksa 2016). 113 min. K12. Perjantaina 22.11. klo 17.30 Museo Militarian elokuvasalissa. Vapaa pääsy. Elokuvan jälkeen mahdollisuus keskusteluun.

Menetys ja muisto -elokuvaviikon näytöksiin ja luennoille ei tarvitse ilmoittautua, mutta paikan voi halutessaan varata ennakkoon Museo Militarian asiakaspalvelusta: asiakaspalvelu(at)museomilitaria.fi tai puh. 040 450 7479.

Menetys ja muisto -elokuvaviikon koko ohjelma

Menetys ja muisto -elokuvaviikon ohjelman yleisluonnehdintaa

Menetys_ja_Muisto_FB_tapahtumakuva_03